Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Online hulp bij stoppen met roken

29 juni 2015

Wie acht weken stopt met roken, verkleint de kans op infectie bij een operatie met de helft. Door samenwerking met Kentra kunnen orthopediepatiënten een online cursus volgen in deze periode.

Patiënten die in CWZ een orthopedische operatie ondergaan, kunnen acht weken lang online ondersteuning krijgen om te stoppen met roken. Dit is mogelijk door samenwerking met Kentra (voorheen Novadic-Kentron), instantie voor verslavingszorg in Brabant.

Omdat stoppen met roken de kans op infectie bij een operatie met 50% verkleint, geeft CWZ sinds 2012 intensieve voorlichting over stoppen met roken aan patiënten die een orthopedische operatie ondergaan. Wegens succes is deze aanpak nu uitgebreid met een online ondersteuning door Kentra.

Stoppen met roken helpt

De resultaten sinds 2012 zijn verbluffend. Wie gedurende 4 weken vóór en 4 weken na de operatie niet rookt, loopt de helft minder kans op een infectie. Van de rokers die een orthopedische operatie ondergaan, stopte 70% in de aanbevolen periode. Van deze mensen stopte 20% zelfs helemaal met roken.

Online ondersteuning

Kentra, onderdeel van Novadic verslavingszorg ontwikkelde een online ondersteuning bij stoppen met roken. Deze past precies binnen de tijdsperiode die nodig is om de gezondheidseffecten te bereiken die nodig zijn bij een operatie. Mensen die gebruik willen maken van deze module, kunnen via de huisarts een verwijzing vragen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze online ondersteuning. CWZ geeft een startpakket met informatie en aanmeldformulier mee.

Groepstraining

De poli Longgeneeskunde van CWZ biedt ook een training aan om te stoppen met roken. Deze training vindt plaats in een groep en is gericht op definitief stoppen met roken. Daarom is de looptijd van deze training langer dan die van de online cursus.