Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Onderzoek naar erectieproblemen na verwijderen prostaat

01 november 2023

November staat traditiegetrouw in het teken van de gezondheid van de man. Met de ENFORCE-studie willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mannen na behandeling van prostaatkanker.

Joost van Drumpt en Rik Somford

November staat traditiegetrouw in het teken van de gezondheid van de man. Jaarlijks ondergaan zo’n 3000 mannen in Nederland een operatieve prostaatverwijdering vanwege prostaatkanker. Die ingreep leidt vaak tot erectieproblemen, mogelijk ook als gevolg van een verlaagd testosteron. CWZ onderzoekt samen met de andere ziekenhuizen die deel uitmaken van de Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken (Radboudumc, Catharina ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum) of testosterontherapie het seksueel functioneren verbetert na behandeling van prostaatkanker.

ENFORCE-studie

Met de ENFORCE-studie willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mannen na behandeling van prostaatkanker. KWF Kankerbestrijding heeft ruim 800.000 euro in de ENFORCE-studie geïnvesteerd en onderstreept daarmee het belang van onderzoek dat de kwaliteit van leven van mannen met prostaatkanker beoogt te verbeteren.

Testosterontherapie

Gezien de relatief lange overleving na een behandeling voor niet-uitgezaaide prostaatkanker (gemiddeld > 10 jaar) heeft een verminderd seksueel functioneren groot effect op de kwaliteit van leven van deze patiënt. Onder leiding van uroloog dr. Rik Somford en arts-onderzoeker Joost van Drumpt, beiden werkzaam in CWZ, wordt in de elf deelnemende ziekenhuizen in Nederland onderzocht of testosterontherapie leidt tot een beter en sneller herstel van erecties en seksueel functioneren. Mannen die deelnemen aan de studie kunnen worden behandeld met testosterontherapie, ze smeren iedere dag een gel die testosteron bevat op hun huid. De resultaten worden vergeleken met mannen die dezelfde operatie ondergaan en een verlaagd testosteron hebben en daarvoor behandeld worden met placebo. Daarnaast wordt onderzocht wat het effect is van testosteron op het ontstaan van ongewild urineverlies na een prostaatverwijdering en of het de kans op terugkeer van de ziekte verkleint.

Breed opgezet voor beter resultaat

De ENFORCE-studie is in 2023 van start gegaan en loopt tot 2026. Dankzij de KWF-financiering is het mogelijk het onderzoek breder op te zetten, waardoor er sneller tot resultaten kan worden gekomen. In totaal kunnen 140 mannen met een te laag testosteron die een prostaatverwijdering ondergaan meedoen aan het onderzoek. De resultaten verwachten we in 2027 te kunnen publiceren. Naast de ziekenhuizen van Prosper werken de volgende ziekenhuizen mee aan het onderzoek: St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum, Antoni van Leeuwenhoek, Jeroen Bosch Ziekenhuis, AmsterdamUMC locatie VUmc, Rijnstate, en Treant Zorggroep.

Prosper

Het onderzoek is geinitieerd binnen het samenwerkingsverband Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken waarin CWZ, Radboudumc, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum samenwerken om de behandeling van prostaatkanker in onze regio te optimaliseren. Hierdoor heeft elke patiënt toegang tot de beste faciliteiten, de meest precieze diagnose en de best mogelijke behandelopties.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.