Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuwe test verbetert diagnostiek voor huid- en nagelinfecties

15 juli 2020

Huid- en nagel infecties door dermatofieten werden tot voor kort gediagnostiseerd met klassieke kweekmethoden en microscopische identificatie. Een groot nadeel hiervan is de lage gevoeligheid van kweek en dat het tot enkele weken kan duren voor er een definitieve uitslag bekend is.

Om dit te bespoedigen hebben we besloten om vanaf juli 2020 diagnostisch onderzoek op dermatofieten te doen met een snelle en gevoelige PCR-reactie. Snelle moleculaire diagnostiek doen we tot ieders tevredenheid ook al een aantal jaren voor de diagnostiek van bacteriële en parasitaire darminfecties. De prijs voor deze snelle, nieuwe bepaling blijft vrijwel hetzelfde als van de conventionele kweek en microscopie, maar met als groot voordeel de snellere uitslag en hogere diagnostische gevoeligheid. Testen zullen 1x per week worden ingezet, zodat een definitieve uitslag binnen 1-7 dagen bekend zal zijn (in tegenstelling tot de 3-4 weken bij conventionele kweek).

Wij hopen door het invoeren van deze nieuwe test, de patiënt diagnostiek voor huid en nagelinfecties te hebben verbeterd.