Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuwe MRI-scanner CWZ veel prettiger voor patiënt

06 juli 2021

Nieuwe MRI-scanner biedt de nieuwste techniek en is veel patiëntvriendelijker.

MRI-scanner

Philips MRI

Sinds een jaar heeft de afdeling radiologie van CWZ een nieuwe MRI-scanner in gebruik: De Ambition-X van Philips. Deze MRI-scanner biedt de nieuwste techniek en is veel patiëntvriendelijker. De scanner is minder gesloten, het ligcomfort is verbeterd en de patiënt wordt afgeleid met een beeldscherm en rustgevende muziek. Ook is de MRI-ruimte prettiger ingericht.

Ook voor claustrofobische patiënten

Met de aanschaf van de nieuwe MRI is goed gekeken naar het comfort voor de patiënt. De nieuwe scanner heeft een open structuur en biedt meer ruimte zodat de patiënt zich niet opgesloten voelt in het apparaat. Dit is speciaal gedaan voor patiënten die claustrofobisch zijn. Dit geldt voor eén op de tien patiënten. In de Ambition X kan de patiënt via een spiegel naar een beeldscherm kijken met beelden die voor afleiding zorgen. De patiënt kan ook luisteren naar een bijpassend, rustgevend muziekje. Het nieuwe systeem heeft daarnaast betere matrassen waarop de patiënt langer stil kan blijven liggen. Ook is de ruimte waarin de MRI staat ingericht met aandacht voor de patiënt. Op één van de muren is een grote natuurfoto afgedrukt en op het plafond zijn wolken te zien waardoor de patiënt veel minder het idee heeft dat hij in een ziekenhuis is.

Patiënten zijn er blij mee

Van patiënten ontvangen we positieve reacties. Er was zelfs een claustrofobische patiënt die na afloop vroeg of hij nog een keer mocht. Naast de ruimte en apparatuur is de manier waarop CWZ patiënten met claustrofobie benadert belangrijk om het onderzoek in de scanner zo fijn mogelijk te laten verlopen. De angst wordt serieus genomen en er wordt goed gekeken naar wat de individuele patiënt nodig heeft aan begeleiding.

Veilig voor patiënten met implantaten

Ook op het gebied van patiëntveiligheid is er vooruitgang geboekt. Je moet voorkomen dat een pacemaker, neurostimulator, gehoorimplantaten en andere devices defect raken tijdens een onderzoek in de scanner. Tegenwoordig worden alleen nog pacemakers geïmplanteerd die in de MRI mogen, maar wél onder bepaalde voorwaarden. Voor het onderzoek moeten de instellingen van de scanner daarom aangepast worden om alles veilig te laten verlopen. Het nieuwe systeem past de instelling automatisch aan zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Prettiger werken voor medewerkers

Naast de verbeteringen voor de patiënt is de nieuwe MRI-scanner ook prettiger voor de medewerkers. Bij de aanschaf is gekeken naar de workflow en Arbo-technische zaken. Sjaak van den Boogaard, expert MRI-laborant: ‘Zo zijn de nieuwe spoelen lichter en zijn de nieuwe ruimten voor ons prettiger om in te werken.’ De afdeling radiologie is bijzonder tevreden over de nieuwe MRI. Sjaak: ‘We werken nu een jaar met Ambition X en zijn blij met de betere kwaliteit en de positieve reacties van patiënten.’