Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuwe keuzehulp nierstenen

07 september 2018

'Samen beslissen met behulp van de keuzehulp leidt tot een behandeling die het beste past bij de wensen en situatie van de patiënt’, zegt Diederick Duijvesz, uroloog bij CWZ.

Uroloog en patiënt bespreken keuzehulp nierstenen | CWZ Nijmegen

Zijn er nierstenen bij u geconstateerd? Dan kunt u vanaf vandaag gebruik maken van de keuzehulp nierstenen. Vindt u het bijvoorbeeld belangrijk dat de nierstenen snel weggaan, kiest u voor de minst pijnlijke oplossing of wilt u liever geen operatie ondergaan? Met de keuzehulp bepaalt u welke behandeling het beste bij u past. ‘Samen beslissen met behulp van de keuzehulp leidt tot een beter passende behandeling van nierstenen’, zegt Diederick Duijvesz, uroloog bij CWZ.

Hoe werkt de keuzehulp?

Een keuzehulp is een (digitaal) hulpmiddel dat alle informatie over een aandoening en de mogelijke behandeling op een rijtje zet. In de keuzehulp kan de patiënt aangeven wat voor hem of haar belangrijk is. Want persoonlijke omstandigheden bepalen immers welk soort behandeling een patiënt wil ondergaan. De patiënt staat daarin niet alleen. Hij of zij doorloopt de digitale keuzehulp thuis en bespreekt de samenvatting daarna met de arts. Zo komen arts en patiënt samen tot een beslissing die recht doet aan de wensen en omstandigheden van de patiënt. 

Meerdere keuzehulpen

Op de polikliniek urologie werken de zorgverleners voor de volgende aandoeningen/behandelingen met de keuzehulp: nierstenen, prostaatkanker hoog risico, prostaatkanker laag risico. Ook andere afdelingen hebben positieve ervaringen met dit hulpmiddel.

Het Stenen Boek

Meer informatie over nierstenen, de behandelingen en hoe u ze kunt voorkomen staat in Het Stenen Boek. Dit boekje is verkrijgbaar op de polikliniek urologie.

De keuzehulp nierstenen past bij de CWZ-ambitie om patiënten actief bij hun zorg te betrekken.