Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuwe computertechniek om Corona CT-scans te beoordelen

15 december 2020

Zorgverleners in CWZ hebben vanaf nu beter inzicht in het volume van aangetast longweefsel van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

CAD4COVID-CT programma

Zorgverleners in CWZ hebben vanaf nu beter inzicht in hoeveel longweefsel is aangetast van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Het nieuwe computerprogramma CAD4COVID maakt hiervoor berekeningen op basis van de CT-scan van de longen.

Meten is weten

Van Patiënten die in het ziekenhuis belanden met een mogelijke coronabesmetting wordt vaak een CT-scan van de longen gemaakt. Als hierop afwijkingen te zien zijn die passen bij COVID-19, dan is het vanaf nu mogelijk om met het nieuwe CAD4COVID-CT programma objectief en betrouwbaar te bepalen hoeveel longweesfel is aangetast.

Goed zicht

Radiologen verdelen met behulp van het nieuwe computerprogramma de CT-scan van de longen in stukken. Hierdoor is elk stukje uit te lichten en tot in detail te bekijken. De CAD4COVID-techniek kan aan de hand hiervan nauwkeurig bepalen of er afwijkingen zijn en bovendien het volume hiervan ten opzichte van het totale volume van de longkwab berekenen. Dit geeft nauwkeuriger inzicht in hoeveel longweefsel is aangetast.

Beter beoordelen

De mate waarin het longvolume is aangetast wordt uitgedrukt in een score. Radiologe Marieke Vermaat licht toe: “Veel aangetast longweefsel betekent vaak een ernstiger beloop van de ziekte voor de patiënt. De CT ‘severity score’ geeft ons een objectief en betrouwbaar beeld hoe ziek de longen van een patiënt zijn. Op basis daarvan kunnen we het verwachte ziektebeloop bij én de prognose voor de patiënt beter inschatten. Zeker bij coronapatiënten is dat nu van groot belang. Hierdoor kunnen we betrouwbaarder beoordelen of zij bijvoorbeeld IC-zorg nodig gaan hebben.”

Toekomstperspectief

“De CAD4COVID-techniek is vrij nieuw en gebruiken we naar tevredenheid”, vertelt radioloog Raymond van Os. “Voor de toekomst zien we meer kansen en mogelijkheden om het proces van berekenen en terugsturen van beelden bijvoorbeeld sneller te maken. Maar ook richting ‘artificial intelligence’ om het programma zelf automatisch slimme betrouwbare inschattingen te laten maken van de waarschijnlijkheid dat er sprake is van een van COVID-longontsteking. Dat biedt een mooi perspectief.”

Eerste ziekenhuis

Projectleider Lauri Buijs (MIT) is trots dat we dit in CWZ in korte tijd voor elkaar hebben gekregen, samen met de Nijmeegse leverancier Thirona: “We zijn hiermee het eerste ziekenhuis dat CT-scans van de longen volledig geautomatiseerd laat pseudo-anonimiseren en analyseren met behulp van CAD4COVID. Dit is een waardevolle zorginnovatie die we in deze coronatijd goed kunnen gebruiken!”

Thirona

CAD4COVID-CT is door Thirona ontwikkeld in het begin van de coronapandemie. “Wij wilden graag iets bijdragen, en onze bestaande long CT software was de perfecte basis om een corona analyse te ontwikkelen”, vertelt Mark van Grinsven, hoofd productontwikkeling bij Thirona. “CAD4COVID wordt al wereldwijd gebruikt, maar CWZ is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat onze software, volledig geïntegreerd in de kliniek, gebruikt. Wij zijn blij met deze samenwerking en zien dit als een hele mooie eerste stap van de Nederlandse zorg richting automatische analyse van medische beelden met behulp van AI.”