Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Nieuwe angiokamer is stap op weg naar toekomst

09 december 2021

Meer én nieuwe ingrepen mogelijk in een patiëntvriendelijke sfeer.

Angiokamer | CWZ Nijmegen

CWZ investeert flink in moderne en innovatieve voorzieningen voor onderzoek en behandeling van patiënten. Na de komst van een nieuwe MRI nam radiologie vorig jaar ook een nieuwe PET/CT in gebruik. Afgelopen september opende CWZ een hybride OK en afgelopen maand kreeg het OK-complex een nieuwe angiokamer. Door gebruik te maken van de modernste technieken is kwaliteit en comfort voor de patiënt gewaarborgd, nu en in de toekomst.

Interventieradiologie

Op de angiokamer verrichten interventieradiologen met het team van specialistisch radiologisch laboranten ingrepen met behulp van röntgenstraling. Hiervoor is een nieuwe ruimte gebouwd op het OK-complex, naast de hybride OK. Beide ruimten zijn voorzien van de nieuwste röntgenapparatuur van Canon. De toename van complexe interventie vraagt om een actieve samenwerking tussen de interventieradiologen en andere medisch specialisten. Bovendien gebeuren de ingrepen bijna allemaal onder begeleiding van een sedatie specialist (onder supervisie van een anesthesioloog). Dit vraagt om een ruimte met speciale voorzieningen. Na de ingreep kan het nodig zijn dat de patiënt kort naar de verkoever (uitslaapkamer) moet. Allemaal redenen waarom de angiokamer is verhuisd naar het OK-complex.

Meer én nieuwe ingrepen mogelijk

Bij interventieradiologie worden behandelingen aan onder andere de bloedvaten uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het open maken van vernauwde bloedvaten (dotteren van dichtgeslibde vaten) en/of plaatsen van een stent maar ook het verhelpen van niet te stoppen bloedingen (embolisaties) zoals na bijvoorbeeld een bevalling. De moderne angiokamer maakt meer ingrepen mogelijk. Ingrepen zoals die aan de grote buikslagader (aorta) maar ook andere interventies zoals het wisselen of plaatsen van een nier- of dubbel-J katheter, het plaatsen van galwegdrains of door de huid geplaatste voedingssondes  kunnen plaatsvinden op de nieuwe angiokamer. Daarnaast zijn er nieuwe ingrepen mogelijk zoals verhitting van schildkliertumoren (radiofrequente abblatio) en bevriezing van kleine niertumoren (cryo-ablatie) in samenwerking met de urologen.

Vriendelijke sfeer voor patiënten

Tijdens het ontwerp van de nieuwe kamer is veel aandacht besteed aan het creëren van een zo prettig mogelijke sfeer voor patiënt én personeel. De kamer is voorzien van rustgevend fotobehang, wolkenplafond, instelbare verlichting en muziek. Patiënten kunnen zich daardoor beter ontspannen.

Klaar voor de toekomst

Met deze nieuwe faciliteiten zijn CWZ-patiënten verzekerd van onderzoek en behandeling op een zeer hoog niveau. Het aanbieden van hoogwaardige tweedelijns medisch specialistische zorg in de regio Nijmegen is de ambitie van CWZ. De realisatie van de nieuwe opgeleverde kamer is een cruciale stap op weg naar het ziekenhuis van de toekomst.