Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Meekijken in de hybride operatiekamer van CWZ

04 augustus 2022

Chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams werken intensief samen in de hybride OK: een combinatie van een conventionele operatiekamer en geavanceerde röntgen (angio) kamer in één ruimte. Kijk mee hoe dit er in de praktijk uitziet!

Vaatoperaties voor patiënten van CWZ vinden steeds vaker plaats in de hybride operatiekamer (OK) in het ziekenhuis. Dat geldt ook voor urologische ingrepen en traumatologie. Door de hypermoderne ruimte en geavanceerde (röntgen)apparatuur kunnen chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams samen op een hybride wijze minimaal invasief opereren. Patiënten hebben zo minder kans op complicaties, herstellen sneller en kunnen eerder naar huis. Benieuwd hoe de hybride OK eruit ziet en wat je kunt verwachten? Kijk mee via deze video:

Samen het verschil maken

Chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams werken intensief samen in de hybride OK: een combinatie van een conventionele operatiekamer en geavanceerde röntgen (angio) kamer in één ruimte.  Hierbij maken zij gebruik van hoogwaardige beeldvormende technieken bij ingrepen op het gebied van vaatchirurgie, urologie en traumatologie. Een hypermodern röntgenapparaat licht de patiënt door en brengt het te opereren gebied heel nauwkeurig in beeld, bewegend en/of in 3D.

Vaak sneller herstel

De hypermoderne ruimte en geavanceerde apparatuur maken het mogelijk op een hybride wijze minimaal invasief te opereren, door kleine(re) openingen in de huid te maken. Dit is minder belastend voor patiënten en verkleint de kans op complicaties, infecties en her-operaties. Dat is heel fijn, want hierdoor verloopt het herstel van patiënten ook sneller, waardoor ze vaak eerder naar huis kunnen. Bovendien worden patiënten (en ook de medewerkers op de OK) door de nieuwe apparatuur ook aan minder röntgenstraling bloot gesteld.

Alles op de juiste plek

De realisatie van de hybride OK is een bijzonder project. De zorg, bouw & huisvesting, techniek en medische informatie technologie hebben hierin intensief met elkaar samengewerkt om alle puzzelstukken op de juiste plek te leggen. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting het ziekenhuis van de toekomst om patiënten waardevolle en zinnige zorg te geven op de juiste plek.

Trots en prettig werken

‘De wens om een hybride OK in CWZ te hebben bestond al langer’ vertelt Monique Latta, afdelingshoofd van het Operatie Kamer Complex (OKC). ‘Ik ben dan ook heel trots op dit resultaat!’ Operatieassistent Rianda Moed vult aan: ‘De hybride OK biedt ons ook veel meer bewegingsruimte en mogelijkheden om snel met elkaar te overleggen, omdat de angiokamer en operatiekamer nu bij elkaar zijn gebracht. Dat werkt heel prettig en efficiënt.’

Vaatchirurgie een stap verder

‘Met het openen van de hybride OK zijn we ook écht vooruit gegaan voor wat betreft de vaatchirurgische operaties. Zo voeren we hier sinds kort ook een innovatieve operatietechniek uit bij de behandeling van een verwijde slagader in het bekken. Een verwijde slagader levert het risico op van een bloeding en kan ernstige gevolgen hebben. Met deze vooruitstrevende techniek schakelen we de binnenbekkenslagader niet meer uit bij het behandelen van de verwijding, maar plaatsen we een speciale stent met een zijpootje en kunnen we de binnenbekkenslagader sparen. Dit heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de doorbloeding goed blijft en voorkomen we het ontstaan van de zogenaamde etalagebenen. Tot voor kort moesten we deze patïenten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, maar nu kunnen ze met de mogelijkheden die de hybride OK biedt, hiervoor ook in CWZ worden behandeld’, besluit vaatchirurg Bianca Bendermacher enthousiast.

Meekijken achter de schermen

We geven graag een digitaal kijkje achter de schermen van hoe de hybride OK eruit ziet en wat je kunt verwachten van de hybride wijze van opereren. Veel dank in het bijzonder aan de patiënten die toestemming hebben gegeven om te filmen. 

De video is ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met de afdeling KMI/communicatie in CWZ, video agency SEPH Visuals en filmmaker Beeldwerk