Genprofieltesten zoals MammaPrint helpen voorspellen voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker, aanvullende chemotherapie waardevol kan zijn. Deze test wordt al langere tijd, ook in CWZ, ingezet bij vrouwen met een hormoongevoelige tumor van maximaal 2 centimeter en geen aangetaste lymfeklieren in de oksel. Nu blijkt dat deze groep uitgebreid kan worden.
Wetenschappelijk onderzoek onder ruim 6600 borstkankerpatiënten in Europa laat zien dat deze testen betrouwbaar zijn bij vrouwen met een borsttumor tot 5 cm en bij wie maximaal 3 okselklieren aangetast zijn. Dit betekent dat veel vrouwen wellicht geen aanvullende chemotherapie meer nodig hebben. In Nederland gaat dat jaarlijks om zo’n 2500 vrouwen van bijna 15.000 mensen met borstkanker. Uw behandelend arts zal met u bespreken of uw tumor in aanmerking komt voor een bijkomende genprofieltest.
Aanpak CWZ
Sinds 2008 gebruikt CWZ de MammaPrint bij die patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen. Dat gebeurde mede op basis van de landelijke Richtlijn voor behandeling van borstkanker, die de genprofieltesten noemt als er twijfel is over de meerwaarde van een aanvullende chemokuur. Op basis van de uitkomsten van recent wetenschappelijk onderzoek komen nu meer vrouwen voor de MammaPrint in aanmerking. Uw behandelend arts bespreekt met u of dit een passend onderzoek is voor uw situatie. Op dit moment vergoeden een aantal zorgverzekeraars de test uit het aanvullende pakket. Meer achtergrondinformatie over het wetenschappelijk onderzoek vindt u op de website van Borstkankervereniging Nederland.