Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Leefstijlpoli is gestart

30 mei 2022

Van links naar rechts: Lotte Veenendaal, Paulette Stam, Fleur de Haan, Gaby Tjintjelaar. Allen zijn gezondheidscoach in CWZ.

Update mei 2023

Vanaf mei 2023 gaat de leefstijlpoli verder onder een nieuwe naam: leefstijlzorgloket. 
Meer informatie over het leefstijlzorgloket is te vinden op www.cwz.nl/leefstijl

Leefstijlpoli van start

Sinds deze maand kunnen CWZ-patiënten een verwijzing krijgen naar de nieuwe leeftstijlpoli. In een gratis, online gesprek helpt de poli hen bij het zoeken naar oplossingen op gebied van slaap, voeding, verbinding, beweging, ontspanning, alcohol en roken. De poli past bij het speerpunt Vitaal & bewegen van CWZ. Een gezonde leefstijl zorgt voor sneller herstel na behandeling en kan complicaties voorkomen. Sterker nog: het kan chronische aandoeningen en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Leefstijlcoach Lotte Veenendaal: 'Onze poli is het zetje in de rug dat iemand net nodig heeft. De waardering is groot.'

Wat is een leefstijlpoli?

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het lichaam en de geest. Een gezonde leefstijl kan invloed hebben op herstel van behandelingen, maar werkt ook preventief op het gebied van vorming van chronische aandoeningen. Het vermindert de risicofactoren van hart- en vaatziekten en kan complicaties helpen voorkomen. Daarnaast functioneer je beter en blijf je langer fit door gezond te leven.

Wanneer naar leefstijlpoli?

Patiënten worden door zorgverleners  doorgestuurd naar de leefstijlpoli. De leefstijlpoli helpt bij het zoeken naar een geschikte interventie op het gebied van leefstijl. Dit wordt gedaan door middel van het voeren van een online gesprek om wensen en behoeftes in kaart te brengen.

De leefstijlpoli is in te schakelen voor zaken zoals:

  • Slaap
  • Voeding
  • Beweging
  • Verbinding
  • Ontspanning
  • Alcohol en roken

“Ik ben blij dat de leefstijlpoli gestart is. Zo hoop ik dat mijn patiënten gezonder worden.”  ~ Sportarts Jeroen Mooren

Pilotfase

Op dit moment wordt er een pilotfase gedraaid op de afdeling sportgeneeskunde, interne geneeskunde en oncologie. Deze afdelingen kunnen momenteel patiënten doorverwijzen. Hiermee hopen we de patiënten van CWZ in een gezonder jasje te steken. Als dit een succes blijkt te zijn, dan zal er in een later stadium ook een  doorverwijzing mogelijk zijn bij de andere afdelingen in CWZ.  

“De leefstijlpoli is het zetje in de rug dat de patiënt net nodig heeft, de waardering is groot. ~ Gezondheidscoach L. Veenendaal

Leefstijlgesprek

Tijdens een bezoek in het ziekenhuis kunnen patiënten via de zorgverlener doorverwezen worden naar de leefstijlpoli. De gezondheidscoach bespreekt samen met de patiënt welke oplossing er passend is als het gaat om leefstijl. Tijdens het gesprek staat de patiënt centraal. Na het leefstijlgesprek wordt de patiënt doorverwezen naar een interventie die samen met de patiënt het gewenste doel gaat behalen. De gesprekken vinden niet in het ziekenhuis plaats, maar door middel van beeldbellen. Het gesprek is geheel vrijblijvend en kosteloos.

“Het is goed dat we in CWZ niet alleen behandelen met medicijnen en operaties, maar ook aandacht hebben voor een gezonde leefstijl.” ~
Sportarts Irene Hendriks

Meer informatie over de leefstijlpoli vind je op de website

Op de foto van links naar rechts: Lotte Veenendaal, Paulette Stam, Fleur de Haan, Gaby Tjintjelaar. Allen zijn gezondheidscoach in CWZ.