Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Koninklijke onderscheiding voor oud-uroloog CWZ Henk Vergunst

26 april 2023

CWZ feliciteert hem van harte met deze mooie en welverdiende onderscheiding.

Oud-uroloog Henk Vergunst krijgt koninklijke onderscheiding | CWZ Nijmegen

Tijdens de traditionele lintjesregen is Henk Vergunst, oud-uroloog in CWZ, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding in zijn woonplaats Ede uitgereikt door burgemeester René Verhulst. CWZ feliciteert hem van harte met deze mooie en welverdiende onderscheiding.

30 jaar uroloog in CWZ

Tot juli 2022 was uroloog Henk Vergunst werkzaam bij CWZ, waar hij na bijna 30 jaar afscheid nam om te genieten van een welverdiend pensioen.  Bij urologie CWZ heeft hij veel patiënten geholpen met prostaatkanker en introduceerde hij cryochirurgie voor prostaatkanker in Nederland. Daarnaast zet hij zich in in voor het verbeteren van de gezondheidszorg in landen zoals Ghana, Suriname en Ethiopië.

Cryo-ablatie bij prostaatkanker

In de loop der jaren heeft hij zich vooral gefocust op de behandeling van prostaatkanker. In 2006 introduceerde hij cryo-ablatie als nieuwe behandelingsvorm voor prostaatkanker in Nederland. Bij cryo-ablatie worden kankercellen gedood door ze te bevriezen. Tot op de dag van vandaag is CWZ expertisecentrum voor prostaatkanker in het algemeen en cryochirurgie in het bijzonder. Afgelopen jaar is het toepassingsgebied uitgebreid naar kleine niertumoren.

Robotchirurgie

Als medisch manager van de vakgroep urologie was hij betrokken bij de introductie van de DaVinci robot in CWZ. Ook werd door zijn inspanningen in CWZ als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de MR/TRUS-fusie biopsie toegepast. Dit is een geavanceerde techniek voor precisiediagnostiek van prostaatkanker.

Werken in Ghana en Suriname

Naast zijn werk als uroloog bij CWZ heeft Henk als vrijwilliger in Ghana en Suriname gewerkt en dat doet hij nog steeds. Sinds 2013 is hij bijna ieder jaar twee weken als vrijwilliger aan het werk in Ghana en sinds een aantal jaar ook in Suriname. Daarnaast is Henk actief als bestuurslid van enkele stichtingen die zich inzetten voor een betere gezondheidszorg in Afrika.

Patiënt centraal

Voor Henk was het belangrijk dat de patiënt en zijn omgeving altijd centraal staan. Dat betekent ook dat de patiënt niet alleen door de ogen van de vakspecialist moet worden bekeken, maar dat er vooral ook aandacht is voor de patiënt als persoon. Hiervoor zijn veel patiënten en collega’s binnen en buiten CWZ Henk nog steeds zeer dankbaar.