Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Kinderartsen communiceren online met astma-patiënten

08 december 2015

‘Luchtbrug. Jouw online astma kliniek’, zo is het online platform gedoopt waar kinderen met astma online hun eigen gezondheid in de gaten houden, met hun arts chatten en informatie raadplegen. CWZ is een van de acht ziekenhuizen in Nederland waar de kinderartsen al werken met deze nieuwe digitale tool.

‘Luchtbrug. Jouw online astma kliniek’, zo is het online platform gedoopt waar kinderen met astma online hun eigen gezondheid in de gaten houden, met hun arts chatten en informatie raadplegen. CWZ is een van de acht ziekenhuizen in Nederland waar de kinderartsen al werken met deze nieuwe digitale tool. Zij participeerden in een onderzoek van Radboudumc. De uitkomst was dat de astma-controletest van het kind via Luchtbrug net zo goed verliep als een daadwerkelijk polibezoek. In plaats van kwartaalcontroles met polibezoek volstaat nu een bezoek eens in de acht maanden.

In CWZ zijn kinderartsen Marianne Brouwer en Peter Gerrits betrokken geweest bij het onderzoek in de pilotfase. Marianne Brouwer: ‘Ruim 30 kinderen vanaf 6 jaar met astma doen al samen met hun ouders mee aan Luchtbrug in het CWZ, en dit aantal neemt steeds toe. Naar volle tevredenheid.  Nu werken alle kinderartsen met het online platform. Polimedewerkers zijn  erbij betrokken, zodat iedereen bedacht is op digitale vragen.’
Inmiddels is het onderzoek afgerond en wordt Luchtbrug uitgerold over alle Nederlandse ziekenhuizen. Een app is gemaakt en wordt verder uitgebreid. Radboud UMC heeft begin oktober met het initiatief de Achmea Quality Award gewonnen.  Luchtbrug wordt vooralsnog gefinancierd door ZonMW; de hoop is dat deze digitale poliklinische zorgverlening op termijn als consult wordt vergoed door zorgverzekeraars. Klik door om eens een kijkje te nemen op de website.