Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Jordy van Sambeeck promoveert met betere behandeling voor instabiele knieschijf

10 december 2021

Jordy van Sambeeck promoveert met zijn onderzoek naar het optimaliseren van de behandeling van patiënten met een instabiele knieschijf.

promotie

Op 2 december promoveerde Jordy van Sambeeck, nu AIOS orthopedie in het Rijnstate ziekenhuis, met zijn onderzoek naar een betere behandeling voor patiënten met een instabiele knieschijf. Hij onderzocht de veiligheid van een osteotomie als behandeling voor patiënten met patellofemorale instabiliteit (instabiele knieschijf). Osteotomieën zijn operaties waarbij er een bot doorgesneden wordt om verplaatst of geremodelleerd te worden. Hij werd begeleid door orthopedisch chirurg Sander Koëter van het expertisecentrum knie in CWZ.

Resultaten

Uit zijn literatuuronderzoek  blijkt dat de mate van ernstige complicaties laag is, vergelijkbaar met andere operaties voor patellofemorale instabiliteit. Daarnaast zijn twee patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) voor patiënten met klachten aan de knieschijf zijn vertaald naar het Nederlands en gevalideerd in een Nederlandse patiëntpopulatie. Ze kunnen nu gebruikt worden bij het meten van uitkomst van behandeling van deze patiënten.

Samenwerking

Jordy werkte het meeste samen met zijn co-promotoren Sander Koëter en Sebastiaan van de Groes. Zij zijn de belangrijkste begeleiders geweest bij de onderzoeken. Jordy’s promotor is Nico Verdonschot, hij speelde een grote rol als supervisor. Het Radboudumc nam ook deel aan zijn onderzoek. Hij kijkt terug op een goede periode en vond het leuk om onderzoek te doen, om zo nieuwe kennis te verzamelen. Jordy: ‘Het is een leuke aanvulling op de dagelijkse praktijk, ondanks het soms intensief is en er ook momenten zijn geweest dat ik er even tegenop zag’.

Visie op de toekomst

Tot en met december 2022 werkt Jordy nog in het Rijnstate ziekenhuis als AIOS orthopedie. Zijn plan is om zijn opleiding te vervolgen in de Sint Maartenskliniek. Hier kan hij zijn opleiding tot orthopedisch chirurg eind 2023 afronden. Hij is er zeker van dat hij doorgaat met onderzoek naast zijn baan als AOIS orthopeed en later als orthopedisch chirurg. ‘Ik hoop dat we door kunnen werken op de onderzoeken die ik samen met mijn voorgangers heb gedaan in de afgelopen 10-15 jaar’.