‘Yes, weer een fles!’ Lever je plastic flesjes in en steun Vrienden van CWZ

27 januari 2022
Vrienden van CWZ flessen actie | CWZ Nijmegen

Vanaf vandaag is CWZ een vrijwillig innamepunt voor kleine plastic flesjes. Met het inleveren van de plastic flesjes draag je niet alleen bij aan het milieu, maar help je ook stichting Vrienden van CWZ om nóg meer voorzieningen, geschenken en activiteiten te realiseren voor patiënten. Een win-win situatie dus!

Tussen de 600 en 1000 flessen

Dagelijks ziet Twan Joosten, adviseur duurzaamheid, flessen in de prullenbak verdwijnen: ‘In coronatijd verkoopt het restaurant tussen de 600 en 1000 flessen frisdrank per week aan patiënten en medewerkers, en dit is slechts een derde van wat er normaal verkocht wordt’. Ook Wesley Rabelink, hoofd horeca, herkent deze situatie: ‘De plastic flessen belanden in de algemene prullenbakken en dus op de grote hoop’. Sinds 1 juli wordt statiegeld op kleine plastic flesjes geheven. Een belangrijke stap om deze grondstoffen steeds beter te gebruiken.

Verduurzamen van de zorg

Ilona Tijssen, adviseur milieu en duurzaamheid, vertelt dat deze weggegooide flessen voorheen samen met het restafval bij afvalverwerker Renewi eindigden in de verbrandingsoven: ‘Door de flessen gescheiden in te zamelen, kunnen deze voor 80-90% gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Op die manier krijgen de lege flessen een tweede leven’. Twan geeft aan dat daarnaast het gebruik van deze gerecyclede materialen de CO2- en watervoetafdruk van nieuwe producten verlaagd. Hij juicht dit initiatief dan ook toe: ‘Het inleveren van de flessen bij het innamepunt is een laagdrempelige manier om zelf een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van ons ziekenhuis’.

Donatie aan Vrienden van CWZ

De bijdrage die voortkomt uit de ingezamelde flesjes wordt gedoneerd aan Vrienden van CWZ. Met deze donatie ontstaan nieuwe mogelijkheden om de patiënt net dat beetje extra aandacht te bieden en een prettige omgeving te creëren. Joost Engel, bestuurslid van Vrienden van CWZ, vertelt dat hij afgelopen maanden dagelijks een flesje heeft verzameld en zo liggen nu al vijftigtal klaar voor inlevering. Onder het motto ‘alle kleintjes helpen Vrienden van CWZ’. Ook ziet hij het innamepunt als een manier om een bijdrage te leveren aan een stukje duurzaamheid binnen CWZ.

Jij helpt toch ook mee?

Lever je plastic flesjes in bij een van de twee grote inzamelingsflessen in de binnentuin. Het statiegeld van €0,15 per fles wordt vervolgens overgemaakt naar de stichting.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.

Blijf op de hoogte

Blijf automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, projecten en acties via de gratis nieuwsbrief. U ontvangt de nieuwsbrief 2 keer per jaar. Ja, ik wil me aanmelden.