Rampoefening CWZ en huisartsenpost succesvol verlopen

24 april 2018

CWZ en de huisartsenpost (HAP) hielden op zaterdag 21 april een geslaagde rampenoefening.

Rampoefening Blackadder | CWZ Nijmegen

CWZ en de huisartsenpost (HAP) hielden op zaterdag 21 april een geslaagde rampenoefening. Aan de oefening deden ruim 100 medewerkers en 50 vrijwilligers in de rol van slachtoffers en familie mee. Tijdens de oefening bleek dat CWZ-medewerkers goed voorbereid zijn op hun taken tijdens een ramp. Zij weten wat ze moeten doen, de onderlinge samenwerking verliep goed en de patiënten zijn deskundig, snel en vriendelijk behandeld.

Rampscenario was een explosie in Nijmegen, waarbij ook giftige stoffen waren vrijgekomen. Hierdoor waren er tientallen gewonden van licht- tot zwaargewond. In zo’n situatie treedt in CWZ het crisisplan in werking. Hierin staat wat iedereen moet doen om veel slachtoffers tegelijk op te kunnen vangen.

Tijdens de oefening werd vooral gekeken naar de opvang, triage en behandeling van veel slachtoffers tegelijk en de opvang en herenigen met hun familie. Ook de samenwerking met de ambulancedienst, meldkamer, GHOR (Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) en het SIS werden geoefend. Dit landelijke orgaan ondersteunt bij het informeren van verwanten over slachtoffers bij grote rampen.