Promotie Roosje Enklaar over baarmoedersparende operaties

21 mei 2024

Op dinsdag 21 mei is Roosje Enklaar, arts-assistent gynaecologie, gepromoveerd met haar onderzoek naar baarmoedersparende operaties voor de operatieve behandeling van baarmoederverzakkingen.

Een prestatie om trots op te zijn! Op dinsdag 21 mei is Roosje Enklaar, arts-assistent gynaecologie, gepromoveerd. Ze heeft zich verdiept in baarmoedersparende operaties voor de operatieve behandeling van baarmoederverzakkingen.

Verzakking van de baarmoeder

Verzakking van de baarmoeder is een veel voorkomende aandoening. Een deel van de patiënten profiteert van fysiotherapie of het gebruik van een pessarium voor ondersteuning. Daarnaast zijn er verschillende operatiemogelijkheden, variërend van baarmoedersparende ingrepen tot operaties waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. De meest uitgevoerde baarmoedersparende operaties in Nederland zijn de sacrospinale fixatie en de Manchester procedure. De laatste jaren is er een verschuiving opgetreden waarbij er nu vaker baarmoedersparende operaties worden uitgevoerd dan voorheen. In het proefschrift is ook gekeken naar de voorkeur van Nederlandse gynaecologen voor deze twee baarmoedersparende operaties. Het blijkt dat deze voorkeur voornamelijk wordt bepaald door hun eigen ervaringen en opleidingsachtergrond.

Meest uitgevoerde technieken

In een grootschalige studie, waaraan ook CWZ heeft deelgenomen, worden de twee meest uitgevoerde technieken met elkaar vergeleken. Zowel de Manchester procedure, die al sinds het einde van de 19e eeuw wordt toegepast, als de sacrospinale fixatie, die sinds de jaren ’50 wordt uitgevoerd, zijn al lange tijd bekend. Echter, een vergelijking tussen deze twee ontbrak tot op heden. Uit deze studie blijkt dat bij patiënten met een milde tot matige baarmoederverzakking, twee jaar na de operatie, de Manchester procedure betere resultaten biedt in vergelijking met de sacrospinale fixatie. Hierbij is gekeken naar verzakkingsklachten, de anatomie twee jaar na de operatie, en of er een nieuwe behandeling voor de verzakking heeft plaatsgevonden. Het percentage vrouwen dat tevreden was met hun operatie was echter in beide groepen even hoog.

Roosje is momenteel werkzaam als arts-assistent op de afdeling gynaecologie en zal de opleiding tot gynaecoloog volgen bij het Radboudumc.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.