'Patiënten zien de polikliniek in Druten als een miniziekenhuis'

25 oktober 2018

Astrid Teunissen, senior in Druten, hielp de buitenpoli opzetten die dit jaar 10 jaar bestaat. Ze kijkt terug op de veranderingen.

Senior doktersassistent Astrid Teunissen | CWZ Druten

De buitenpoli in Druten bestaat 10 jaar. Senior Astrid Teunissen, die dit jaar 35 jaar in CWZ werkt, hielp mee om de poli op te zetten. Wat is er in de loop der jaren veranderd en welke herinneringen staan haar bij? 

Energie

Direct na haar opleiding ging Astrid in CWZ als doktersassistente aan de slag. Al snel bleek dat ze meer uitdaging zocht en ging ze - via de OK - bij de poli neurologie en cardiologie aan de slag. 'Op het moment dat er een nieuwe polikliniek kwam waarbij cardiologie en longziekten samengevoegd werden, wilde ik hier graag een steentje aan bijdragen.' Haar enthousiasme voor het opzetten van een nieuwe afdeling viel toen al op. Lange tijd, maar liefst 22 jaar, werkte ze ook nog op de afdeling urologie. Zij vond daar meer uitdaging in verpleegtechnische handelingen. In 2012 kwam de buitenpoli CWZ Druten op haar pad, waarbij organiseren, opzetten en verder ontwikkelen belangrijke werkzaamheden waren. 'Dat is iets wat mij goed ligt en waarvan ik energie krijg', aldus Astrid. 

Woningruil

Geleidelijk aan kwamen er steeds meer specialismen in Druten en het gebouw werd te klein. Een 'woningruil' tussen CWZ en de woningbouwvereniging bood uitkomst. In 2012 huisde de buitenpoli over naar de huidige locatie, een gebouw met meer vierkante meters. Astrid zag hierdoor heel veel mogelijkheden. 'Met name de röntgenafdeling wilde uitbreiden en ook andere specialismen, zoals kinderartsen, orthopedie, neurologen en diëtisten toonden interesse. 'Het werd voller en we hadden echt het gevoel: er gebeurt wat!', aldus Astrid. Sinds 1,5 jaar werkt de buitenpoli samen met het Kinderdiabetes Centrum Nijmegen. Zo vindt er één keer per maand een carrouselspreekuur plaats. Dan wordt de hele bovenverdieping overgenomen door 10 medewerkers (kinderartsen, diabetesverpleegkundige, diëtiste, kinderpsycholoog) vanuit de hoofdlocatie CWZ. In een uur tijd krijgen de patiënten verschillende zorgprofessionals te zien. Op deze manier hoeven de kinderen maar één keer naar de poli te komen. 

Hoogtepunt

'Het opzetten van de buitenpoli is toch wel het hoogtepunt in mijn carrière. Dat was een hele energieke tijd. Het feit dat je, namens CWZ, iets mag neerzetten en deel uitmaakt van een groot project, dat heeft mij heel veel energie gegeven. Ik werd enorm vrijgelaten. Je leert er zelfstandig en heel creatief te zijn, maar je moet ook het vermogen hebben om pro-actief te zijn en snel kunnen schakelen. Dat varieert van het regelen van personele planning, optreden als contactpersoon tussen diverse interne en externe partijen, tot het ondersteunen van spreekuren en nog veel meer. Erg afwisselend, geen dag is hetzelfde.' 

Medisch centrum

CWZ Druten is kleinschalig begonnen; bij de start was de buitenpoli nog niet bekend. 'Toentertijd was het nog niet heel concreet wie waar verantwoordelijk voor was. Ik denk dat we daardoor wel eens een kans hebben gemist’, aldus Astrid. 'Door samen te werken met externe partijen, zoals ’s Heeren Loo, een huidtherapeut of een podotherapeut, is het gelukt om er meer een medisch centrum van te maken.'Er is nog ruimte genoeg. Patiënten zien ons als een miniziekenhuis en de burgemeester is erg trots dat dit in Druten gebeurt. Je hebt hier korte lijnen en je merkt dat de patiënten het erg fijn vinden dat er een persoonlijke ontvangst is aan de balie. Ons team is een heel gezellig team, dat erg goed op elkaar is ingespeeld. We kunnen van elkaar op aan en dragen een heleboel verantwoordelijkheid.' Dat kleinschalige en huiselijke is iets wat goed bij Astrid past.

De buitenpoli Druten, waarbij het ziekenhuis naar de patiënten toe gaat, is een mooi voorbeeld van de CWZ-ambitie om de juiste zorg op de juiste plek te bieden.