Nieuwe afdeling gaat patiënten zorghandelingen aanleren

23 april 2024

Op 15 mei start CWZ met een nieuwe afdeling waar patiënten en naasten instructies krijgen om zelf een grotere rol te spelen in de eigen zorg.

Illustratie patiënt krijgt in CWZ instructie over zelfzorg

Als patiënten zélf eenvoudige verpleegkundige handelingen kunnen doen of met hulp van een naaste, dan zijn ze minder afhankelijk van zorgprofessionals. Dat zou de druk op de zorg flink verlichten. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook thuis als de wijkverpleging minder vaak hoeft te komen.

Nieuwe afdeling gaat instructies geven

Om dit mogelijk te maken start CWZ op 15 mei met een nieuwe afdeling waar patiënten en naasten instructies krijgen om zelf een grotere rol te spelen in de eigen zorg. Naast de verpleegkundige handelingen gaat deze afdeling mensen ook helpen bij het gebruik van digitale ondersteuningsmiddelen, zoals het patiëntportaal MijnCWZ en de CWZ-apps.

Eigen regie

‘In het academisch ziekenhuis Maastricht werken ze al een tijdje op deze manier’, zegt CWZ manager bedrijfsvoering Monique Royen. ‘De ervaringen zijn positief. Een aanzienlijk deel van de patiënten vindt het prettig dat ze zelf meer invloed en regie op hun leven hebben. Ze hoeven niet te wachten tot de wijkverpleging de steunkousen komt aantrekken voor ze met de dag kunnen beginnen. Als ze dit zelf kunnen doen, dan kunnen ze veel beter hun eigen tijd indelen. Daarom richt CWZ de afdeling Zelfzorg Thuis in, waar patiënten informatie en instructies krijgen. Uit onderzoek blijkt dat dit belangrijk is: als patiënten weten wat ze precies moeten doen en zich veilig voelen, dan willen ze een grotere rol spelen in hun eigen zorg.’