Medewerkers CWZ sponsoren oriëntatiebord voor kwetsbare ouderen

19 mei 2015

Verpleegafdeling urologie en algemene heelkunde kreeg donderdag het eerste oriëntatiebord voor kwetsbare ouderen.

CWZ-bestuurder Ton Poos vertelt over het oriëntatiebord CWZ Nijmegen

De verpleegafdeling urologie en algemene heelkunde (B44) kreeg donderdag het eerste oriëntatiebord voor kwetsbare ouderen. Namens de ouderen nam een patiënt het bord in ontvangst van CWZ-bestuurder Ton Poos en verpleegkundig consulent Marèse Janssen. Kwetsbare ouderen zijn vaak verward door een ziekenhuisopname. Het bord helpt hen zich te oriënteren, doordat zij zien waar zij zich bevinden en wat er die dag gaat gebeuren. Medewerkers van CWZ hebben via de stichting Vrienden van CWZ bijgedragen aan de financiering van de in totaal 20 borden door onder meer deelname aan de Marikenloop 2014.

Kwetsbare ouderen

Ongeveer 40 % van de opgenomen patiënten in CWZ is ouder dan 65 jaar. Van deze groep is een groot deel extra kwetsbaar. Voor hen is een ziekenhuisopname vaak ingrijpend. Deze kan leiden tot verwardheid en zelfs delier. De oriëntatieborden helpen ouderen om te beseffen waar zij zijn en hoe hun dag eruitziet. Zo heeft het bord een grote klok met een kalender en is er ruimte om teksten op te zetten. Bijvoorbeeld “U bent in het ziekenhuis omdat u bent geopereerd aan uw heup”; “Om 10 uur komt de dokter” of “Vanmiddag om 2 uur komt uw man op bezoek”. Verder kunnen verpleging of mantelzorgers persoonlijke spullen als foto’s of kaarten aan het bord hangen. De borden worden gebruikt op negen verpleegafdelingen waar regelmatig ouderen zijn opgenomen.

Voorbereiden op goede terugkeer naar huis

Deze oriëntatieborden zijn onderdeel van het project ‘Stap dichter naar huis’ wat als doel heeft om ouderen tijdens de ziekenhuisopname zo goed mogelijk voor te bereiden op de terugkeer naar huis. Een van de onderdelen hiervan is ouderen stimuleren om snel weer op te staan en meer te bewegen. Tijdens verblijf in bed leveren ouderen veel spiermassa in, waardoor langere revalidatie nodig is. Bewegen kan bijvoorbeeld door speciale fysiotherapie, aankleden in plaats van op bed blijven liggen, een wandeling naar een ingericht patiëntenverblijf en een maaltijd nuttigen aan een grote eettafel. Er staan nog een aantal zaken op het wensenlijstje, hieraan wil Vrienden van CWZ in de toekomst bijdragen. Het project ‘Stap dichter naar huis’ heeft er mede aan bijgedragen dat CWZ in 2013 het keurmerk ‘Senior vriendelijk ziekenhuis’ heeft gekregen.

Sponsoring

Stichting Vrienden van CWZ heeft de borden gefinancierd. Twee concrete acties zijn speciaal hiervoor ingezet. Medewerkers konden een donatie geven tijdens de laatste Kerstmarkt. Ook geld dat medewerkers bijeen hebben gelopen tijdens de Marikenloop vorig jaar is gebruikt voor de aanschaf van de borden. Deze acties hebben in totaal € 6.414,- opgebracht.

Alle CWZ Marikenloop deelnemers, donateurs én sponsoren: hartelijk dank! 

 

Zie hier het item dat Omroep Gelderland maakte van de uitreiking.