Lotte Hamel wint CWZ-wetenschapsprijs 2021

24 maart 2021

Gisteravond vond de jaarlijkse CWZ-wetenschapsavond plaats, voor het eerst online vanwege corona.

Gisteravond vond de jaarlijkse CWZ-wetenschapsavond plaats, voor de eerste keer online vanwege corona. Drie CWZ-medewerkers die hun wetenschappelijke onderzoeken hadden ingezonden, kregen gisteravond te horen of ze in de prijzen waren gevallen. De avond werd geopend door Sander Koëter, orthopedisch chirurg bij CWZ en manager Research Support Office (RSO). Hij benoemde dat CWZ heel sterk is in wetenschappelijk onderzoek: ‘Bijna alle afdelingen dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek. In 2020 werden meer dan 200 onderzoeken internationaal gepubliceerd en werden 145 patiëntgebonden onderzoeken opgestart. Speciale aandacht was er voor corona-onderzoek. In 2020 had CWZ 21 hele goede publicaties over corona.’

Onderzoek miskramen krijgt de kroon

De grote winnaar van de avond was Lotte Hamel, anios gynaecologie. Zij heeft de CWZ-wetenschapsprijs gewonnen met haar Triple M onderzoek naar een alternatief voor curettage bij miskramen. Deze studie is erg relevant, omdat 10-28% van alle zwangerschappen in de eerste drie maanden vroegtijdig eindigen. Bij 50% van deze gevallen komt een spontane miskraam niet op gang, waarna er vaak operatief wordt ingegrepen. De combinatie van twee medicijnen, mifepristone en misoprostol, blijkt de beste manier om een natuurlijke miskraam na te bootsen. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak een operatie te ondergaan, treden er minder complicaties bij hen op en zijn hun kosten lager. CWZ werkt nu met dit nieuwe beleid en het wordt opgenomen in de landelijke richtlijnen.   

‘Relevant en ijzersterk’

Ale Houtsma, voorzitter van de raad van bestuur, vertelt waarom Lotte Hamel de CWZ-wetenschapsprijs heeft gewonnen: ‘Het onderzoek van Lotte is een prachtige studie die multicentered geleid is vanuit CWZ. Het onderzoek zit wetenschappelijk ijzersterk in elkaar en is door Lotte in de presentatie bedrieglijk eenvoudig gepresenteerd en toegelicht. Het onderwerp is zeer relevant voor CWZ en onze patiënten.’ Ale Houtsma feliciteert niet alleen de winnares, maar ook de genomineerden: ‘We kunnen trots zijn op de prachtige presentaties van de drie kandidaten die we vanavond gezien en gehoord hebben.’

Lotte reageert ook op haar overwinning: ‘Ik ben heel trots op deze prijs. Ook mijn collega’s van de vakgroep zijn hier heel blij mee en trots op. Het was een hele klus en het is fijn dat de uitkomsten zo goed zijn toe te passen. Ik ben superblij en jullie horen in de toekomst vast nog wel meer van mijn wetenschappelijke prestaties!’ Lotte won al eerder de STZ Innovatiechallenge voor dit onderzoek.

Genomineerden en de jury

De twee andere genomineerden voor de wetenschapsprijs waren Joris Bulte en Leonie Exterkate. Joris Bulte onderzocht of biopten van borstkanker geschikt zijn voor sneldiagnostiek, om zo de patiënt sneller de uitslag te geven. Leonie Exterkrate onderzocht of een PET/CT-scan bij patiënten met prostaatkanker kan helpen om de tumor op te sporen en om de fase ervan beter vast te stellen. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de diagnose nog groter.

De jury bestond uit de voorzitter van de raad van bestuur en afgevaardigden uit de vereniging medische staf, arts-assistenten, verpleegkundige staf en researchverpleegkundigen. Zij beoordeelden de drie onderzoeken op meerdere aspecten, waaronder wetenschappelijke methode van inhoud en maatschappelijke relevantie. De jury was unaniem in hun oordeel om Lotte Hamel tot winnaar te kronen. CWZ feliciteert Lotte Hamel van harte met deze terechte prijs.