KWF investeert ruim 800.000 euro in prostaatkankeronderzoek CWZ

13 april 2021

Dit onderzoek vindt plaats binnen het samenwerkingsverband Prosper.

Rik Somford en Diederik Baas

Rik Somford en Diederik Baas

KWF Kankerbestrijding investeert ruim 800.000 euro in de ENFORCE studie van het prostaatkanker expertisecentrum van CWZ. Deze studie onderzoekt of testosterontherapie het seksueel functioneren verbetert na behandeling van prostaatkanker. Dit onderzoek vindt plaats binnen het samenwerkingsverband Prosper waarin CWZ, Radboudumc Nijmegen en Catharina Ziekenhuis Eindhoven samenwerken om de behandeling van prostaatkanker in Nederland te optimaliseren.

Testosterontherapie bij prostaatkanker

Jaarlijks ondergaan zo'n 2.500 mannen een prostaatverwijdering vanwege prostaatkanker. Die ingreep leidt vaak tot erectieproblemen, mogelijk ook als gevolg van een verlaagd testosteron. Gezien de relatief lange overleving na prostaatkanker (gemiddeld> 10 jaar) heeft een verminderd seksueel functioneren groot effect op de kwaliteit van leven van de patiënt. Arts-onderzoeker Prosper Diederik Baas: 'We zijn ontzettend blij met de KWF-subsidie ​​voor ons onderzoek die ons in staat stelt om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mannen na behandeling van prostaatkanker.'

ENFORCE studie

In CWZ onderzoeken uroloog dr. Rik Somford en arts-onderzoeker Prosper Diederik Baas of testosterontherapie tot een beter en sneller herstel van erecties en daarmee het seksueel functioneren leidt. Mannen die deelnemen aan de studie worden behandeld met testosterontherapie. De resultaten worden vergeleken met mannen die dezelfde operatie ondergaan en een verlaagd testosteron hebben en daar niet voor behandeld worden. Ook wordt onderzocht wat het effect is van testosteron op het ontstaan van ongewild urineverlies na een operatie.  Omdat er aanwijzingen zijn dat de behandeling de kans op terugkeer van de ziekte verkleint, maakt dat vraagstuk ook deel uit van de studie. Rik Somford: ‘Deze KWF-subsidie is een enorme impuls voor de wetenschappelijke samenwerking tussen een aantal vooraanstaande prostaatkankerklinieken in Nederland en heeft alle potentie om op deze wijze de uitkomsten van de prostaatkankerbehandelingen voor al onze patiënten te verbeteren.’ Het onderzoek zal in 8 Nederlandse ziekenhuizen verricht gaan worden.

Prosper

CWZ werkt voor prostaatverwijdering met de operatierobot samen met Radboudumc Nijmegen en Catharina Ziekenhuis Eindhoven onder de naam Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Hierdoor heeft elke patiënt toegang tot de beste faciliteiten, de meest precieze diagnose en de best mogelijke behandelingsopties. Ook dit onderzoek zal binnen Prosper worden verricht.