Kinderen herstellen thuis met een draagbaar antibiotica-infuus

12 juli 2021

Kinderen (4+) hoeven voor een intraveneuze antibioticabehandeling niet meer in het ziekenhuis te blijven.

easypump draagbaar infuus | CWZ Nijmegen

Kinderen (4+) hoeven voor een intraveneuze antibioticabehandeling niet meer in het ziekenhuis te blijven. Als antibiotica aanslaat en ze aan de beterende hand zijn mogen ze naar huis met een easypump. Marieken Pothoven, senior verpleegkundige kindergeneeskunde, vertelt over de behandeling, de overdracht en nieuwe ideeën.

Easypump

Kinderen met een bacteriële infectie zoals Lyme, een gewrichtsontsteking of huidaandoening die aan de beterende hand zijn, kunnen thuis verder herstellen met antibiotica via een infuus. Ze krijgen dan een easypump, een pomp ter grootte van een sinaasappel, die in een vastgestelde tijd automatisch leegloopt. De pomp zit in een heuptasje en loopt via een infuusnaald (Venflon) in de hand. Omdat de pomp niet afhankelijk is van stroom of batterijen, heeft het kind alle vrijheid om te bewegen.

Warme overdracht

Thuiszorgorganisaties Kinderthuiszorg en Allerzorg nemen de behandeling van CWZ over. ‘Marieken Pothoven, senior verpleegkundige kindergeneeskunde en mede initiator van de easypump bij kinderen: ‘Per jaar zijn er ongeveer 20 kinderen die eerder naar huis kunnen met de easypump. We doen altijd een warme overdracht, om de overgang zo zorgvuldig mogelijk te regelen. Die overdracht verloopt soepel, omdat de thuiszorgorganisaties waar we mee samenwerken alle medische kennis in huis hebben om de zorg één op één over te nemen en zij goed bereikbaar zijn. Voor kinderen is het, nog meer dan bij volwassenen, vervelend om aan een apparaat gebonden te zijn. Vooral oudere kinderen zijn daardoor erg blij met deze optie. Zij kunnen gewoon gaan en staan waar ze willen’.

Steeds meer opties

Het besef dat een opname niet altijd iets toevoegt aan het herstel groeit. En daarmee ook de nieuwe ideeën om behandelingen thuis mogelijk te maken. Dit project is daarvan een goed voorbeeld. Sinds een aantal jaren kunnen volwassen patiënten van CWZ naar huis met een antibiotica-infuus. Nu kunnen we dit ook mogelijk maken voor kinderen van vier jaar en ouder. Het ATC en het transferpunt van CWZ spelen hierin een belangrijke rol. Het ATC zorgt voor de bereiding en levering van easypump en alle toebehoren. Het transferpunt doet de afstemming met de thuiszorgorganisaties. Zij bekijken samen wat haalbaar is. Op dit moment bekijken we hoe ook baby’s met intraveneuze antibiotica eerder naar huis kunnen. Ook voor huilbaby’s, sondevoeding voor neonaten of clysmabehandelingen zien we gelegenheid om de zorg te verplaatsen naar huis. Er is nog veel meer mogelijk.’ 

Over project IPAT kind

Waarom? Ligduur verkorten voor kinderen die behandeling met intraveneuze antibiotica krijgen.

Hoe? Patiënt krijgt thuis antibiotica via een infuus.

Wie? CWZ kinderartsen, CWZ transferpunt, CWZ apotheek, Kinderthuiszorg, Allerzorg.

Status? Geïmplementeerd.

Contact  t.geutjes@verwijder-dit.cwz.nl