Hoe verduurzaamt CWZ?

22 september 2023

De zorgsector heeft als doel om mensen in Nederland te genezen, ziektes te voorkomen en een goede kwaliteit van leven te bieden, maar draagt door het grootverbruik van energie en materialen hier ook op een nadelige manier aan bij. CWZ onderkent de problematiek en heeft daarom duurzaamheid als één van zijn kernwaarden omarmd.

Verduurzaming OK | CWZ Nijmegen

De zorgsector in Nederland heeft een aanzienlijke impact op het milieu. CWZ onderkent de problematiek en heeft daarom duurzaamheid als één van zijn kernwaarden omarmd.

CO2-uitstoot, afval en verbruik grondstoffen

De zorg is verantwoordelijk voor ongeveer 7-8% van de totale CO2-uitstoot in het land. Daarnaast draagt de zorgsector bij aan 4% van het totale afval in Nederland en verbruikt het maar liefst 13% van de grondstoffen, waaronder metalen en mineralen. Bovendien belandt er jaarlijks meer dan 190.000 kilogram aan medicijnresten in zowel oppervlakte- als grondwater. Dit creëert een ogenschijnlijke tegenstelling die steeds meer professionals in de zorg beginnen te ervaren. De zorgsector heeft als doel om mensen in Nederland te genezen, ziektes te voorkomen en een goede kwaliteit van leven te bieden, maar draagt door het grootverbruik van energie en materialen hier ook op een nadelige manier aan bij.

Groene bril

Medewerkers in CWZ wordt gevraagd om de groene bril op te zetten en binnen hun eigen werkomgeving technologische, dan wel gedragsgerichte initiatieven op te zetten. En dat heeft al veel duurzame winst opgeleverd!  Zo zamelt het operatiekamercomplex het inpakpapier dat om de sets heen zit gescheiden in zodat het gerecycled kan worden, regelt de afdeling ICT dat de beeldschermen van onze PC’s automatisch op stand-by gaan en verkent facilitaire zaken de mogelijkheden om alle gebouwen energieneutraal op termijn energieneutraal te maken.

Quiskscan NHG

Als jij in je huisartsenpraktijk ook stappen wilt zetten richting duurzaamheid, maar niet weet waar te beginnen, kan de quickscan van de NHG je wellicht op weg helpen. Deze scan is ontworpen om op een eenvoudige en snelle manier duurzame maatregelen te nemen binnen de huisartsenpraktijk, bijvoorbeeld als onderdeel van het praktijkaccreditatieproces.

Heb je vragen of opmerkingen over de verduurzaming van CWZ? Aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar zorgpartners@verwijder-dit.cwz.nl.