Hoe krijgen we corona onder controle? Onderzoeken die in CWZ zijn opgezet.

16 juli 2020
Corona onderzoek | CWZ Nijmegen

Als groot topklinisch ziekenhuis in de regio heeft CWZ de taak om bij te dragen aan de kennis over corona, de verschijnselen en de bestrijding ervan. Op dit moment lopen er meer dan 15 verschillende onderzoeken in CWZ.

Allemaal zijn ze erop gericht: hoe kunnen we het coronavirus onder controle krijgen? Zijn er overeenkomsten tussen coronapatiënten die op de IC terecht zijn gekomen? Is er iets te vinden in hun bloed of is er een verband te ontdekken in het verloop van de ziekte?Sommige studies worden op landelijk niveau uitgevoerd, of door onze collega’s in het Radboudumc. Andere hebben we zelf opgezet:

 • Vitamine K onderzoek Rob Janssen en Ton Dofferhoff
  Is er een verband tussen een ernstig verloop van corona en de hoeveelheid vitamine K in het lichaam? En worden patiënten met COVID-19 minder ziek als zij vitamine K toegediend krijgen? >> Lees meer over dit onderzoek.
 • Inflammatory bowel diseases + COVID-19 studie Adriaan Tan
  Lopen mensen met chronische darmziektes, zoals Crohn en colitis, meer risico op besmetting met COVID-19?
 • Evaluatie van de gevolgen van uitgestelde zorg Anne Brants
  Het aantal patiënten dat in maart 2020 op de SEH binnenkwam met buikpijn was vele malen lager dan het aantal patiënten dat in maart 2019. In deze studie wordt geprobeerd te achterhalen waarom die mensen hun bezoek hebben uitgesteld. Ook loopt er een algemeen onderzoek naar de uitgestelde zorgvraag van patiënten op de SEH tijden de coronacrisis. Het gaat hier om de bijkomende gevolgen van uitgestelde zorg door corona.
 • COCON Marrigje Nabuurs en Andreas Voss
  ‘Heb ik nou corona gehad of niet? En heb ik nu antistoffen?’ Omdat de ziekteverschijnselen bij corona mild kunnen zijn, is soms niet duidelijk of iemand de ziekte heeft gehad of gewoon een verkoudheid. En ben je na milde klachten ook meteen immuun voor corona?