Dr. House in CWZ

29 maart 2017

Op dinsdag 21 maart 2017 was de vakgroep neurologie CWZ aan de beurt om de jaarlijkse refereeravond neurologie te organiseren. Al meer dan 10 jaar proberen de neurologen uit de regio (Radboud, CWZ, Rijnstate, Maasziekenhuis, Elkerliek, Jeroen Bosch) elkaar af te troeven door moeilijke casuïstiek op te lossen waarvan de diagnose bekend is.

De casus moet aan de hand van de beschikbaar gestelde gegevens op te lossen zijn. Alle noodzakelijk en beschikbare informatie, inclusief aanvullend onderzoek worden gestuurd naar een andere vakgroep, die op “Dr. House-achtige wijze”, door de neurologische systematiek te volgen, de juiste diagnose mag stellen. De vakgroep die hier de beste prestatie levert, dat wil zeggen, de juiste diagnose stelt en de juiste systematiek volgt wint de wisselbeker. Begin 2016 werd deze gewonnen door CWZ.

Het was een geslaagde avond. Meer dan 70 neurologen, neurologen in opleiding en co-assistenten waren aanwezig. Zij hoorden presentaties van MYH2-gen gebonden congenitale myopathie, X-linked adrenomyeloneuropathie, en een neuro-lues patiënte met een heftige radiculair syndroom. Daarnaast werd een indrukwekkende voordracht gegeven over casuïstiek uit het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Tanzania door neuroloog Marieke Dekker die voor een paar dagen terug in Nijmegen was.

De wisselbeker werd dit jaar gewonnen door de neurologievakgroep van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die met een ludieke presentatie, waarin Hulk Hogan figureerde, de door CWZ ingebrachte casus tot een oplossing brachten.