CWZ zet nieuwe stap in robotchirurgie

17 oktober 2014

Deze week namen de urologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) als eersten in Nederland een nieuw type operatierobot in gebruik. Hiermee is een volgende stap gezet in het streven van CWZ om met behulp van innovatieve medische technologie aan patiënten de beste resultaten te bieden bij prostaatkankeroperaties.

Deze week namen de urologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) als eersten in Nederland een nieuw type operatierobot in gebruik. Hiermee is een volgende stap gezet in het streven van CWZ om met behulp van innovatieve medische technologie aan patiënten de beste resultaten te bieden bij prostaatkankeroperaties. Door de verfijnde techniek is het oncologische resultaat het grootst, terwijl de risico’s op complicaties tot een minimum beperkt blijven. Dat is ook patiënten niet ontgaan: “Van heinde en verre weten  zij ons te vinden voor een robotingreep", aldus uroloog en medisch manager Judith Schaafstra.

In 2008 startte CWZ als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met robotgestuurde prostaatoperaties. Inmiddels behoort CWZ met bijna 1000 verrichte ingrepen tot de meest ervaren ziekenhuizen met robottechnologie van Nederland. Deze ervaring is nodig om de robot goed en veilig te kunnen bedienen.

Betere kwaliteit van leven

Door de ervaring die het CWZ-team de afgelopen jaren heeft opgedaan, kunnen de chirurgen het optimale uit de operatierobot halen. De patiënt vaart er wel bij: minder bloedverlies, kleinere wonden en een sneller herstel. Bij prostaatoperaties is een bijkomend voordeel dat de kwaliteit van leven zo groot mogelijk blijft door de kleinere kans op bijwerkingen als impotentie en incontinentie.

Microchirurgisch werken

De nieuwe robot biedt beter zicht en heeft instrumenten die nog fijner en beweeglijker zijn. Uroloog Jean-Paul van Basten licht toe: "Met de operatierobot kun je microchirurgisch werken. De prostaat is doorgaans moeilijk te bereiken en wordt omringd door andere organen. Nauwkeurig werken is dan erg belangrijk. De robot is wendbaarder en nauwkeuriger dan een mens. De bewegingen die ik met de joysticks maak, worden verkleind uitgevoerd door de robot. Zo kan ik de robot dus hele nauwkeurige bewegingen laten maken. Daarnaast trilt de robot niet. Chirurgen hebben doorgaans een zeer vaste hand, maar de ‘hand van de robot’ is nog veel vaster. Een laatste voordeel is dat het beeld van de camera mij in 3D alles sterk vergroot laat zien. Het kleinste detail wordt zo zichtbaar.”

Eigen initiatief

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis voert met de operatierobot circa 8% van het totaal aantal van 2200 prostaatkankeroperaties uit die in Nederland plaatsvinden. “Urologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven opereren daarnaast hun eigen patiënten in CWZ met de robot. Patiënten komen ook op advies van hun uroloog elders of op eigen initiatief”, vertelt Judith Schaafstra. Steeds minder ziekenhuizen opereren nog op de klassieke 'open' methode of met laparoscopische instrumenten (kijkoperatie). Van Basten: “In CWZ combineren we nu een prostaatoperatie met de nieuwste robot met de opgebouwde ervaring uit verleden. Dat heeft een optimaal resultaat tot gevolg.”