CWZ zet laatste stap als rookvrij ziekenhuis

01 juli 2022

Steeds meer ziekenhuizen en andere instellingen worden rookvrij. CWZ zet vandaag de laatste stap hierin.

Steeds meer ziekenhuizen en andere instellingen worden rookvrij. Ook in CWZ was het vanaf 1 oktober 2018 al niet meer toegestaan om in en rondom het ziekenhuis te roken, met enkele uitzonderingen daargelaten.  De rookplekken bij de hoofdingang en afdeling personeelszaken zijn al lange tijd weg. CWZ werkt hiermee als geruime tijd aan een frisse omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Vanaf vandaag - 1 juli - is hierin de laatste stap gezet en zal het gehele CWZ terrein rookvrij zijn. Ook voor opgenomen patiënten is geen rookplek meer beschikbaar.

Wat verandert er per 1 juli?

De rookcabine bij het SEH plein is vanaf 1 juli opgeheven en ook de rookcabine bij PAAZ is al eerder - in juni - verwijderd. Verpleegafdelingen kunnen naar eigen inzicht voor patiënten -  bij zeer hoge uitzondering - zelf een maatoplossing bepalen om toch te kunnen roken. Mits dit veilig en buitenshuis plaatsvindt. Een situatie die als hoge uitzondering kan gelden is bijvoorbeeld bij een terminale patiënt. 

Regels

Hieronder nogmaals de regels op een rij:

  • In de gebouwen van CWZ en op CWZ-terrein (zie afbeelding rechts) mag niet gerookt worden.
  • Het rookverbod geldt ook voor e-sigaretten. Volgens het RIVM bevatten e-sigaretten ook giftige stoffen, waaronder diëthyleenglycol, verschillende nitrosaminen en andere chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Medewerkers en patiënten/bezoekers die het beleid niet naleven worden daarop aangesproken.

Folder

Op de verpleegafdelingen ligt voor patiënten een folder 'Stoppen met roken' klaar. 

Met deze laatste stap werken we aan een frisse omgeving voor patiënten en medewerkers.