CWZ deelt snel en veilig beelden via landelijk netwerk

05 januari 2021

Vanaf dinsdag 5 januari is CWZ aangesloten op het landelijke beelduitwisselingssysteem TWIIN.

Digitaal beelden uitwisselen

Vanaf dinsdag 5 januari is CWZ aangesloten op het landelijke beelduitwisselingssysteem TWIIN. Hierdoor kan CWZ via een beveiligd digitaal netwerk snel radiologische beelden zoals röntgenfoto’s en MRI-beelden uitwisselen met andere ziekenhuizen en zorginstellingen.

Dvd verleden tijd

Tot nu toe werden radiologische beelden vaak op DVD gebrand en vervolgens aan de betreffende patiënt of behandelend zorgverlener toegestuurd per post. Dat is nu voor de meeste gevallen verleden tijd. De beelden worden nu in één keer digitaal verzonden en nog dezelfde dag ontvangen via het landelijke netwerk TWIIN. Dat werkt een stuk sneller, eenvoudiger en veiliger.

Beelden uitwisselen

Inmiddels zijn 50 van de 74 ziekenhuizen die zich hebben aangemeld voor deelname aangesloten op TWINN. Eind januari zullen 70 ziekenhuizen zijn aangesloten. CWZ kan via TWIIN snel, eenvoudig en veilig radiologische beelden en de daarbij horende verslagen delen met behandelend zorgverleners in andere zorginstellingen in het land. De huidige beelden uitwisseling met het XDS met het Radboudumc blijft bestaan. Deze past beter bij onze gezamenlijke wensen en behoeften en helpt ons om makkelijker afspraken met elkaar te maken.

Corona zorg

Ook voor coronapatiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis is dit een goede ontwikkeling. TWIIN zal worden gebruikt naast het huidige COVID-portaal. Dit portaal wordt gebruikt conform landelijke afspraken voor gegevensuitwisseling in geval van overplaatsing van coronapatiënten. Hiernaast kunnen we nu radiologische beelden toevoegen en delen via het TWIIN-netwerk.  Behandelend zorgverleners in andere ziekenhuizen in Nederland beschikken zo snel en veilig over de juiste informatie. Zo kunnen alle patiënten ook elders in het land snel de juiste zorg op de juiste plek krijgen.

Uniek onderdeel

CWZ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het radiologiesysteem PACS van Agfa heeft weten te koppelen aan TWIIN zonder verdere selecties in de TWIIN software te hoeven uitvoeren. Het adresboek met de aan te geven ontvangers c.q. behandelend zorgverleners voor de radiologische beelden is nu direct zichtbaar vanuit het radiologiesysteem. Dit is mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met TWIIN, Agfa en Alphatron. Projectleider Lauri Buijs: “Samen met veel kennis, expertise en inzet van ons en beide leveranciers hebben we in PACS een knop kunnen toevoegen, waardoor radiologische beelden en verslagen direct worden doorgestuurd binnen het landelijke netwerk. Dat is een enorme mooie stap voor CWZ in de ondersteuning van onze patiëntenzorg!’

Meer weten? Kijk op www.twiin.nl voor meer informatie over dit landelijke programma.