CWZ organiseert Blue Monday-webinar over depressie

14 januari 2021

De afdeling Psychiatrie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) lanceert op maandag 18 januari de CWZ Psychiatrie University met een online webinar over depressie.

Depressie | CWZ Nijmegen

De afdeling Psychiatrie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) lanceert op maandag 18 januari de CWZ Psychiatrie University met een online webinar over depressie. De webinar vindt plaats via Zoom van 12:30 – 13:00 uur. Bewust online, vanwege corona en laagdrempeligheid, én op Blue Monday, de 3e maandag in januari, de meest deprimerende dag van het jaar. Iedereen die geïnteresseerd is in psychiatrie kan gratis deelnemen.

Taboe doorbreken

Er zijn veel vooroordelen over mensen met psychiatrische klachten. Dit komt vooral door een gebrek aan kennis. Daar willen we wat aan doen door meer bewustwording en begrip te creëren. Door kennis te vergroten, maar ook ervaringen te delen welke impact dit heeft op het leven van iemand en zijn of haar omgeving. Michel Vervaet, afdelingshoofd Psychiatrie in CWZ: “Als het over psychiatrie gaat, vinden mensen dit toch vaak een beetje eng, onvoorspelbaar of onbegrijpelijk. Dat taboe willen we doorbreken door in begrijpelijke taal uit te leggen wat psychiatrische stoornissen nu eigenlijk zijn. Maar ook in welke vormen het voorkomt en welke behandelingen we hiervoor kunnen toepassen. Dit bespreken en beslissen we samen, als partner van de patiënt.”  

CWZ Psychiatrie University

Geïnspireerd door De Wereld Draait Door hebben Michel en zijn collega’s de CWZ Psychiatrie University ontwikkeld. Michiel: “We willen 4x per jaar een bijeenkomst organiseren over een specifiek onderwerp uit de psychiatrie. Een zorgverlener neemt de mensen in Jip & Janneke taal mee in de kennis over het vakgebied en een ervaringsdeskundige vertelt zijn persoonlijke verhaal. Zo brengen we theorie en de praktijk bij elkaar. Samen hebben we elkaar nodig en kunnen we meer begrip creëren voor mensen met psychiatrische klachten.”

Blue Monday webinar

Wilt u meer weten of herkent u uzelf in het onderwerp? Sluit dan aan op maandag 18 januari van 12:30 – 13:00 uur.  Een arts-assistent en ervaringsdeskundige delen verschillende feiten, ervaringen en tips over het hebben van en omgaan met depressie.

U kunt meekijken, meeluisteren en vragen stellen via de chat. Klik hiervoor op de link: https://cwz-nl.zoom.us/j/94151924358?pwd=bUNad0tKa1dFVWNNQkNUNE5NOGlsZz09 . Op een laptop of tablet kunt u met één druk op de knop direct meekijken en luisteren. Op een smartphone is het nodig om eenmalig de app van Zoom te downloaden op uw mobiel. Krijgt u geen toegang? Dan kan het zijn dat het maximum aantal deelnemers is bereikt. Aanmelden is niet nodig. Zo houden we het laagdrempelig, toegankelijk en anoniem voor wie dat prettig vindt.