CWZ meet vitale waarden van coronapatiënten continu op afstand

31 maart 2020

Vanaf nu meten verpleegkundigen deze vitale waarden bij coronapatiënten via zogenaamde spotmonitoren, één apparaat dat alle waarden registreert en automatisch via wifi doorstuurt naar het elektronisch patiëntendossier.

De spotmonitor | CWZ Nijmegen

Meerdere keren per dag moeten bij opgenomen patiënten de vitale waarden zoals bloeddruk, zuurstofsaturatie, temperatuur, hartslag en ademhalingsfrequentie worden gemeten. Dat kost tijd, door het gebruik van vier verschillende meetinstrumenten, maar zeker als – zoals bij coronapatiënten – de verpleegkundige eerst beschermende kleding moet aantrekken. Vanaf nu meten verpleegkundigen deze vitale waarden bij coronapatiënten via zogenaamde spotmonitoren, één apparaat dat alle waarden registreert en automatisch via wifi doorstuurt naar het elektronisch patiëntendossier. Vanwege de voordelen van dit systeem juist ook bij patiënten met corona, heeft CWZ de spotmonitoren versneld ingevoerd.

Monitoren op afstand

Verpleegkundigen gaan hiervoor in beschermende kleding de kamer op van de opgenomen patiënt. De patiënt krijgt dan een bloeddrukband om en een meetsensor om de vinger die wordt aangesloten op de spotmonitor. Vervolgens worden de metingen van de vitale waarden snel en volledig automatisch uitgevoerd. Zo kunnen verpleegkundigen snel achter elkaar de controles doen, in minder tijd dan eerst. ‘Je kunt een éénmalige meting doen. Dan sluit je eenmalig de band en saturatie-/hartpulssensor aan’, zegt Lucien Timmermans, hoofd medische technologie. ‘Je kunt ook een trendmeting doen. Dan blijven de bloeddrukband en saturatie-/hartpulssensor aangesloten, waarna het apparaat elke minuut een meting uitvoert zonder tussenkomst van een verpleegkundige.  De spotmonitor plaatst desnoods een hele dag alle gemeten data in het EPD.’

Direct in het elektronisch patiëntendossier

De spotmonitor stuurt de gemeten waarden automatisch via wifi naar het patiëntdossier, snel en veilig. Al deze waarden zijn meteen terug te zien in het EPD, vanaf elke computer die toegang tot het epd heeft in het CWZ.
Bijzonder is ook dat het systeem een ‘early warning score’ bevat, waardoor er een alarm afgaat als de waarden aanleiding zijn voor directe inzet van een zorgverlener. CWZ kan hierdoor slim, veilig en bewust omgaan met capaciteit, tijd en materialen in de zorg, die nu hard nodig zijn.

Versneld ingevoerd

De afgelopen maanden is op verschillende afdelingen al proefgedraaid met deze slimme spotmoni-toren. Vanwege de tijdwinst en veiligheid van het meten bij COVID-19 patiënten heeft een team medisch technologen, IT-ers en zorgverleners met man en macht gewerkt om ze versneld  te programmeren en gebruiksklaar op te leveren op de afdelingen waar coronapatiënten verblijven. 

In een paar uur tijd is scholing georganiseerd. Medewerkers van genoemde afdelingen krijgen deze week nog training in het werken met de spotmonitor. Ook is er een instructiefilmpje in de maak, dat met behulp van een QR code op de spotmonitor door verpleegkundigen kan worden geraadpleegd.

Meer nieuws