Burgemeester is blij dat alles goed loopt bij CWZ

20 november 2020

Op vrijdag 20 november bracht burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen opnieuw een bezoek aan CWZ.

Burgemeester Bruls op bezoek bij CWZ | CWZ Nijmegen

Op vrijdag 20 november bracht burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen opnieuw een bezoek aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) om te kijken hoe de vlag erbij hangt tijdens deze tweede corona golf.

Hij ging in gesprek met bestuursvoorzitter Ale Houtsma, medisch specialist anesthesie Stijn Corsten, managers bedrijfsvoering Monique Royen, Jeanine Kamp en Patricia van Hooff. Hij was vooral geïnteresseerd in hoe zaken geregeld waren in CWZ. In de media lees je veel verhalen over ziekenhuizen die moeten afschalen maar hoe gaat dat nu bij CWZ?

Monique Royen geeft aan dat er bij CWZ niet is afgeschaald: ‘Daar zijn wij best trots op. We zijn tijdig mensen gaan scholen zodat we over voldoende personeel beschikken. Veder hebben we meteen na de eerste golf de uitbreiding van de flexpool van verpleegkundigen gerealiseerd. Ook de afspraken die zijn gemaakt met het LCPS en de ROAZ over het verdelen van patiënten werken  goed. Het hele proces is strak georganiseerd.’

Stemming peilen

Bruls is benieuwd hoe medewerkers omgaan met de extra werkdruk. Hij is blij om te horen dat de stemming positief is. Medewerkers zijn gemotiveerd om op een andere afdeling of meer uren te werken als dat nodig is. Ook personeel van buiten keert soms (tijdelijk) terug naar CWZ. Patricia van Hooff geeft aan dat er een sterk gevoel van saamhorigheid heerst. Jeanine Kamp vult aan dat het werkplezier bij medewerkers mooi is om te zien.

Verschillen tussen eerste en tweede golf

Bruls is ook geïnteresseerd hoe we de verschillen ervaren tussen de eerste en de tweede golf. Stijn Corsten: ‘Het oog van de storm ligt bij deze tweede golf in het Westen. Bij de vorige golf lag het centrum in Brabant en daar heeft CWZ toen ook veel patiënten van opgevangen.’ Ale Houtsma vult aan dat er nu evenveel corona zorg wordt geleverd en er minder wordt afgeschaald. Tijdens de eerste golf waren patiënten vaak bang om naar het ziekenhuis te komen. Dat is nu heel anders. Een ander positief verschil is dat digitale zorg en zorg op afstand versneld zijn ingevoerd.

Aandacht voor campagne #respectvoorelkaar

Tot slot hebben we de campagne #respectvoorelkaar onder zijn aandacht gebracht. Hubert Bruls had de banners al zien staan bij binnenkomst. Jeanine Kamp: ‘Problemen ontstaan omdat mensen geen begeleider mee mogen nemen. Je merkt dan dat mensen zich bij binnenkomst agressief kunnen gedragen.’ De regels gelden echter voor iedereen hoewel er in sommige gevallen maatwerk geleverd moet worden. ‘En dat doen we dan ook.’ Patricia van Hooff geeft aan dat we er bewust voor hebben gekozen de campagne positief in te steken om mensen te wijzen op het effect van negatief gedrag.

De burgemeester is blij dat het bij CWZ allemaal goed loopt en hij geeft aan dat het mooi is om iedereen in goede sfeer aan te treffen.