Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Huisartsen en ambulancemedewerkers kijken live mee met dotter

27 maart 2017

Live meekijken met een zogenaamde hoofdstamdotter maak je niet elke dag mee. Huisartsen en ambulancemedewerkers krijgen maandag 27 maart dit unieke kijkje in de keuken van bij CWZ Cardiologie tijdens een scholingsbijeenkomst.

Live meekijken met een zogenaamde hoofdstamdotter maak je niet elke dag mee. Huisartsen en ambulancemedewerkers krijgen maandag 27 maart dit unieke kijkje in de keuken van bij CWZ Cardiologie tijdens een scholingsbijeenkomst. De aanwezige huisartsen en ambulancemedewerkers kunnen ter plekke vragen stellen over wat zij zien. Zo krijgen zij meer inzicht in de behandeling, wat dit betekent voor de patiënt en nazorg. Met deze informatie kunnen zij vragen van mensen die een dotterbehandeling moeten ondergaan beter beantwoorden en hen op die manier goed voorbereiden op de ingreep.

De speciale en complexe dotter die live is te volgen, is een hoofdstamdotter. Dit is een dotterbehandeling van de hoofdtoevoer naar het hart. Cardiologen van CWZ voeren deze speciale en moeilijke ingreep ongeveer 50 keer per jaar uit en hebben ruime ervaring en deskundigheid hierin.

De hoofdstamdotter gebeurt bij moeilijke letsels en is een complexe behandeling. Alternatief is een omleiding of bypass. Dit is echter een zware operatie waarbij vaak de borstkas wordt geopend. Voor de patiënt is de hoofdstamdotter veel minder belastend.