Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Het Diabetes Groeimodel helpt kinderen en ouders

30 augustus 2018

om zelfstandiger om te gaan met deze ziekte. U kunt dit initiatief steunen met één muisklik. Hoe? Lees hier meer.

‘Diabetes type 1 kan iedereen overkomen. Kinderen met diabetes moeten ineens veel nieuwe dingen leren en rekening houden met zaken die voorheen heel normaal waren’, vertelt Lianne Wiltink. Als CWZ-psycholoog ziet ze niet alleen kinderen, maar ook veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun kind kunnen helpen om zelfstandig om te leren gaan met de ziekte.

Houvast
Het Diabetes Groeimodel geeft houvast. ‘Het vertelt per leeftijdsfase welke stappen het kind en hun ouders kunnen zetten, zodat het kind straks zo zelfstandig mogelijk om kan gaan met de ziekte’, legt Lianne uit. ‘Ouders helpen we met de bijpassende oudercursus Los Vast. Want niet elk gezin is hetzelfde en zo leren we de ouders om met het groeimodel om te gaan.’ Het groeimodel en informatie over de oudercursus zijn beschikbaar in een app voor op de telefoon. De app en informatie over de cursus zijn te vinden op www.diabetesgroeimodel.nl.

Steun het programma met één muisklik!
Het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN) wil zo veel mogelijk mensen laten profiteren van de methode die ze hebben ontwikkeld. Daarom zijn het Diabetes Groeimodel en de oudercursus Los Vast kosteloos beschikbaar voor andere diabetescentra. ‘We willen het programma graag verder door ontwikkelen en er meer bekendheid aan te geven’, zegt collega en mede-initiatiefnemer Nicole Boerboom van het KDCN. Dat is één van de redenen waarom CWZ het heeft ingezonden voor de prestigieuze NIAZ-jaarprijs. Ziekenhuizen sturen landelijke projecten die zij meer bekendheid willen geven hiervoor in. Helpt u Lianne, Nicole en hun collega's om hun succesvolle programma meer bekendheid te geven? Stem dan via de website van het NIAZ.

Steun het Diabetes Groeimodel
‘Graag willen we de methode inhoudelijk verder ontwikkelen en meer promoten’, zegt Nicole. ‘Bijvoorbeeld door de app uit te breiden met interactieve mogelijkheden en door andere diabetescentra te helpen om te gaan werken met de app en het geven van de oudercursus. Mochten we de NIAZ-jaarprijs winnen, dan gaan we het prijzengeld daarvoor inzetten!’ Kinderdiabetescentrum Nijmegen Het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN) is een samenwerkingsverband tussen CWZ en Radboudumc. Het combineert de deskundigheid van beide ziekenhuizen en helpt kinderen, jongeren en jong volwassenen en hun ouders met behandeling en begeleiding bij diabetes.

Breng uw stem uit en steun kinderen met diabetes

Via de website van de NIAZ-jaarprijs kunt u een stem uitbrengen op het Diabetes Groeimodel en de oudercursus Los Vast. Dit programma helpt kinderen met diabetes en hun ouders op weg naar zelfstandig omgaan met de ziekte.

https://jaarprijs.niaz.nl/cases/details?id=73

Ondersteuning voor kinderen en ouders

Het Diabetes Groeimodel is er als handige app. Kijk hier voor meer info.

Ouders zijn erg enthousiast over de cursus: “Ik vond de filmpjes het leukste onderdeel. En ik vond het fijn om na te denken hoe je je kind zelfstandiger kan maken. Thuis neem ik daar minder tijd voor en zou ik niet snel een doel verzinnen samen met mijn zoon. Nu wel en het werkt”.