Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Griepgolf houdt aan: het blijft druk in CWZ

14 maart 2018

Nederland zucht onder de griepgolf. We zetten alle zeilen bij om zieke grieppatiënten op te vangen.

De griepgolf in Nederland duurt nu al drie maanden en de ziekenhuizen liggen vol met grieppatiënten. Ook CWZ moet nog steeds geplande operaties afzeggen om bedden vrij te maken voor grieppatiënten. Verder blijft het erg druk op de spoedeisende hulp, omdat de grieppatiënten zich daar melden. Ondanks de drukte beoordeelt een verpleegkundige of arts elke patiënt direct en start de behandeling op de spoedeisende hulp zo snel als medisch gezien nodig is.

Wachten op verpleegbed
Het duurt soms lang voor iemand van de spoedeisende hulp naar een verpleegafdeling kan, omdat er nog geen bed vrij is. In CWZ liggen nu zo’n 50 grieppatiënten, dat is anderhalve verpleegafdeling. Daardoor moeten mensen soms lang in een bed op de spoedeisende hulp blijven, soms wel 8 uur of een hele nacht. Uiteraard krijgt iedereen hier de hulp en zorg die nodig is.

Bijkomend probleem is dat mensen na behandeling soms nog niet naar huis of naar een verpleeghuis kunnen. Ook daar is nu onvoldoende plek en zorg beschikbaar door de griep. Daardoor blijven mensen langer opgenomen in het ziekenhuis dan nodig is. En houden zij een bed bezet waar een ander bij de spoedeisende hulp op ligt te wachten.

Wie komt met griep naar CWZ?
Grieppatiënten die naar het ziekenhuis komen, zijn erg ziek en benauwd. Vaak zijn het kwetsbare oude mensen die bij de griep een longontsteking krijgen. Of die al een of meer chronische ziektes hebben die erger worden door de griep.

Afgezegde operaties
Een ziekenhuis besluit niet snel om operaties af te zeggen. We moeten dit doen om bedden vrij te maken voor grieppatiënten die de zorg nú nodig hebben. De artsen van CWZ overleggen welke operaties ze afzeggen. Het zijn altijd ingrepen die medisch gezien even kunnen wachten. Spoedoperaties gaan altijd door. Mensen van wie de operatie wordt afgezegd, krijgen hiervan bericht.

In dagblad De Gelderlander legt spoedeisende hulp-arts Maartje Willekens uit hoe deze afdeling de extra grieppatiënten opvangt en veilige spoedzorg kan blijven bieden.