Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Geslaagd symposium verpleegkundig leiderschap

22 november 2019

Op 14 november organiseerde de verpleegkundige staf dit symposium voor verpleegkundigen in CWZ.

Symposium Verpleegkundig leiderschap | CWZ Nijmegen

Op 14 november organiseerde de verpleegkundige staf van CWZ een symposium over verpleegkundig leiderschap. Dagvoorzitter en SEH-verpleegkundige Patrick Eken nam die dag iedereen mee in de verschillende vormen van leiderschap, de e-learning 'leiderschap' en meer.

Vermaak en sketches

In het welkomstwoord gaf lid raad van bestuur Gosse van der Veen de tip om verantwoordelijkheid te nemen, dit te laten zien en op zoek te gaan naar de ruimte die er is. Vervolgens traden Corrie Broks en Co theatermakers op de voorgrond. In hun sketch ‘het keukentafelgesprek’ gaven zij een beeld van een verpleegkundige en zijn vrouw. Deels ter vermaak, deels om de inhoud scherp over het voetlicht te krijgen, als handvat voor de discussie met elkaar. In de sketch confronteert de vrouw haar man met zijn negatieve manier van het omgaan met veranderingen in en op zijn werk. Door hem te complimenteren met zijn krachtige houding waarin hij zijn kennis en kunde laat zien en deelt in een privé situatie, maakt ze hem bewust van zijn meerwaarde, ook op zijn werk. Onder andere het omgaan met veranderingen, weerstand, verpleegkundig leiderschap, mbo-hbo en, de angst om ingehaald te worden kwamen aan de orde.

Persoonlijk belang en e-learning verpleegkundig leiderschap

Vervolgens namen Patrick en verpleegkundige Lisa van Dongen het stokje over. Patrick nam iedereen mee in wat verpleegkundig leiderschap voor ons betekent. Hieruit volgde een mooie woordwolk. Ook bracht hij evidence based practice EBP, onderdeel van verpleegkundig leiderschap, onder de aandacht. Lisa legde uit hoe de e-learning 'verpleegkundig leiderschap' tot stand is gekomen en hoe je deze kunt volgen.

Doelstellingen van deze e-learning zijn:

  • het vergroten van kennis over verpleegkundig leiderschap
  • het bieden van handvaten om de eerste stappen te zetten als verpleegkundig leider
  • inzicht krijgen in en stimuleren van professionele ontwikkeling

Wie wil dit nu niet? Voor vragen kun je terecht bij Lisa: L.vandongen2@verwijder-dit.cwz.nl

Vogeltjes en verbinding

Na de pauze hervatten Corrie en collega Madeleine het programma met ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.’ De kleuren rood, groen, blauw en geel vertegenwoordigen verschillende persoonlijkheden. De dames gaven pakkende voorbeelden van communicatie en het geven van feedback vanuit deze kleuren. De manier waarop zorgde voor herkenning en inzicht in waarom iedereen dingen verschillend benadert. Doordat beide sketches zo goed uitgevoerd werden, werkte het regelmatig op de lachspieren.

Vervolgens gaf manager kwaliteit Carla Veldkamp inzicht in het programma ‘Tijd voor Verbinding’. De relatie tussen verpleegkundig leiderschap en kwaliteit/veiligheid werd op een duidelijke manier geïllustreerd met een model wat Wong et al heeft beschreven in een ‘systematic review’. Ze eindigde met de vragen: wie maakt het verschil voor jou en waar maak jij het verschil voor de patiënt?

Escape-afvalrace

Last but not least verzorgde manager Antoine Migchielsen het laatste programma onderdeel: de escape-afvalrace! Binnen een mum van tijd had hij alle mensen in de zaal op de knieën om aan de opdrachten te werken. Erg leuk om iedereen zo geïnspireerd bezig te zien. Patrick sloot het symposium af met enkele goedgekozen highlights van de dag.