Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Frisse kijk op oogpatiënt met nieuwe apparatuur CWZ Waalsprong

29 juli 2021

De polikliniek oogheelkunde in de Waalsprong én die in het hoofdgebouw van CWZ zijn de afgelopen tijd vernieuwd. De polikamers zijn in een nieuw jasje gestoken en voorzien van splinternieuwe onderzoeksapparatuur.

Oogheelkunde Waalsprong| CWZ Nijmegen

Ankie, 72 uit de Betuwe werd begin 2020 aan beide ogen behandeld voor staar. Ze komt nog steeds regelmatig naar CWZ voor controles. Onlangs maakte ze kennis met de vernieuwde polikamers en onderzoeksapparatuur van de poli oogheelkunde in CWZ Waalsprong.

Snel van staar af

Lezen was al een tijdje wat lastiger, maar toen ze ook tijdens het bridgen merkte dat ze slechter zag stapte Ankie naar de opticien. ‘Door mijn diabetes zie ik soms ineens slechter. Meestal kan de opticien mij dan wel helpen, maar die zag al snel dat het staar was. Bij de huisarts bleek het een spoedgeval te zijn. Gelukkig kon ik toen snel terecht bij de polikliniek oogheelkunde van CWZ. Ik had het totaal niet verwacht en vond het best eng. Maar ook fijn dat mijn plotselinge staar zo snel verholpen kon worden’. Een half jaar later ontstond er een bloeding in haar rechteroog, als gevolg van een vaatafwijking. Dit is een complicatie, die vaker voorkomt bij diabetici. Al met al hebben de onderzoeken, operaties en controles anderhalf jaar geduurd. Nu is het afwachten wat het andere oog doet’, vervolgt Ankie.

Nieuwe ‘looks’

De polikliniek oogheelkunde in de Waalsprong én die in het hoofdgebouw van CWZ zijn de afgelopen tijd vernieuwd. De polikamers zijn in een nieuw jasje gestoken en voorzien van splinternieuwe onderzoeksapparatuur. We vroegen Ankie naar haar ervaringen met deze nieuwe setting. ‘Ik vind het wonderbaarlijk al die apparatuur. Geweldig dat je al die waardes direct kunt zien. Ik heb het gevoel dat de arts daardoor nog veel meer kan meten. Het maakt mij niet zo veel uit dat het er heel modern uitziet. Het belangrijkste vind ik dat Jacqueline Mohr, de oogarts die mij vandaag heeft gecontroleerd, mij nu nog beter kan helpen’.

Meer comfort

‘Op de oogoperaties en laserbehandelingen na, doen we in CWZ Waalsprong alles wat we in het hoofdgebouw ook doen. Zoals netvliesscans en gezichtsveldonderzoeken. We behandelen ontstekingen, diagnosticeren onder andere staar, glaucoom en glasvochtloslatingen. Dat doen we uiteraard al jaren, maar met de nieuwe apparatuur werken we comfortabeler, alles – inclusief nieuwe bureaus en stoelen - is ook in hoogte verstelbaar, waardoor we ergonomischer werken’, vertelt oogarts Jacqueline Mohr.

Handig en efficiënt

Job Dierx, medisch technoloog, vult aan: ‘Het was een behoorlijk complexe operatie. Voor oogheelkunde werken we met veel verschillende medische apparaten. Die hebben we in de spreekkamers allemaal vervangen en in sommige gevallen gecombineerd, waardoor we meer ruimte overhouden. In de toekomst kunnen we alle apparatuur hierdoor nog beter koppelen aan het huidige EPD. De metingen komen dan direct in het juiste dossier van de juiste patiënt te staan. In de nieuwe apparatuur zitten veel kleine en moderne handigheidjes. Dit alles samen maakt dat de arts of technisch oogheelkundig assistent (TOA) met één druk op de knop minder apparaten hoeft te bedienen en meer handelingen in minder tijd kan doen. Dat is voor de patiënt ook erg fijn, doordat het onderzoek of de controle hierdoor sneller klaar is!’

Snel dichtbij terecht

Een bijkomend voordeel van de oogpoli in CWZ Waalsprong is dat de wachttijden daar korter zijn dan bij ieder ander ziekenhuis in de regio. ‘Onze patiënten worden ingedeeld op postcode, waardoor patiënten uit Nijmegen-Noord, Lent, Overbetuwe en Lingewaard snel terecht kunnen in CWZ Waalsprong’, legt Jacqueline uit. Ankie: ‘Dat vind ik uiteraard fijn. Het is voor mij ook een stuk dichterbij en het is er rustig en licht. De operaties waren in CWZ, maar voor de controles kon ik heel fijn weer naar de Waalsprong’. Jacqueline: ‘Herkenbaar. Ik werk zelf ook graag in CWZ Waalsprong. Door de kleinschalige opzet is er meer rust, dat is voor de zorgprofessionals die er werken ook heel prettig.’ Ook patiënten die op de hoofdlocatie van CWZ hun afspraak hebben, kunnen vanaf eind juli worden geholpen met de nieuwe apparatuur in de nieuwe ruimtes bij de polikliniek oogheelkunde.

Samen het verschil maken

Afdelingshoofd Yvonne van den Burg vertelt trots: ‘In slechts 10 werkdagen hebben we samen met medische informatie technologie, bouw, inkoop en logistiek voor elkaar gekregen om maar liefst 13 oogheelkundekamers compleet te vernieuwen. Dat is gelukt dankzij een hele fijne samenwerking met een zeer kundige projectleider en een goed partnership met Laservision. Zij dachten heel goed met ons mee en waren in staat om snel te doorzien wat er nodig is. Met de nieuwe apparatuur, meubels en ruimtes hebben we nu een totaal concept om trots op te zijn. Met een frisse uitstraling en kijk op de toekomst!’