Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Foto-expositie 'Kanker raakt iedereen. Jou dus ook.'

04 februari 2022

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Het landelijke thema is ‘Kanker raakt iedereen. Jou dus ook’.

Foto-expositie 'Kanker raakt iedereen. Jou dus ook... | CWZ Nijmegen

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Het landelijke thema is ‘Kanker raakt iedereen. Jou dus ook’. In CWZ staan we hier dit jaar bij stil met een foto-expositie van portretten en verhalen van kankerpatiënten en hun zorgverleners. Zij vertellen hoe zij na de diagnose kanker de zorg (hebben) ervaren. Én wat zij over en weer voor elkaar betekenen. Rebecca Berry, verpleegkundig specialist oncologie, en Hilda Houwer, verpleegkundig consulent oncologie, zijn beide betrokken bij de organisatie van de expositie en vertellen erover.

Aandacht voor kanker

‘In Nederland krijgt 1 op de 3 personen te maken met kanker. Het kan iedereen overkomen. En we kennen allemaal wel iemand die met deze ziekte geconfronteerd wordt’, vertelt Rebecca Berry. ‘Ondanks dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt door de ontwikkelingen in vroege opsporing en behandeling, hebben patiënten en naasten steeds vaker te maken met problematiek op de lange termijn’, vult Hilda Houwer aan. Het is daarom belangrijk om jaarlijks bij de impact van de ziekte stil te staan. ‘We willen in deze expositie aandacht vragen door de portretten en verhalen te delen’.

Verbinding patiënt & zorgverlener

De expositie bestaat uit foto’s en verhalen van zes patiënten en hun zorgverleners. Deze patiënten zijn ieder op een ander punt in hun leven en op verschillende manieren met de ziekte geconfronteerd. Rebecca legt uit dat de expositie kanker een gezicht geeft. ‘Kanker komt voor bij mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Je hoeft er niet ziek uit te zien om ziek te zijn’. In de expositie zien we ook de portretten van zorgverleners, zoals oncologen, maatschappelijk werkers en hulpverleners uit de eerste lijn, die om de patiënten en hun naasten heen staan. De nadruk van de expositie ligt op de verbinding tussen patiënt en zorgverlener. Hilda vertelt dat de ziekte niet alleen negatieve, maar soms ook mooie dingen met zich mee kan brengen. Het verhaal van de patiënt brengt altijd iets in beweging bij de zorgverlener. ‘We kunnen veel leren van elkaar. De band en interactie die ontstaat is vaak bijzonder. Niet alleen de zorgverlener betekent iets voor de patiënt. De patiënt kan ook iets bieden aan zorgverlener. Het is een relatie van mens tot mens’.

De expositie is vanaf 4 februari de hele maand in CWZ te zien in de expositiegang tussen meldpunten 1b en 2b en verschijnt ook op onze website. U bent van harte welkom om (online) de beelden en verhalen te bekijken.

Naar de online expositie

Oncologie

De foto-expositie sluit aan bij het speerpunt oncologie van CWZ. CWZ is deskundig en steunend bij kanker. In onzekere tijden hebben patiënten en hun naasten niet alleen de beste behandeling nodig, maar verdienen ze het ook om gezien te worden als mens.

Kijk ook op www.wereldkankerdag.nl voor meer informatie.