Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Europese terugroepactie bloeddrukmedicijn met Valsartan

06 juli 2018

CWZ is gestopt met voorschrijven van dit middel. Patiënten krijgen nu een ander medicijn met dezelfde werking.

Strip met pillen | CWZ Nijmegen (foto Pixabay)

Klein risico

Op advies van onder meer de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd roepen geneesmiddelenfabrikanten een aantal medicijnen met de werkzame stof valsartan terug. Dit middel wordt onder andere voorgeschreven om bloeddruk te verlagen. In de middelen uit een bepaalde fabriek in China is een stof aangetroffen die waarschijnlijk een klein extra risico geeft op kanker. Ook CWZ heeft het middel uitgegeven. Zodra de terugroepactie bekend werd, zijn we hiermee gestopt. Patiënten krijgen het middel nu niet meer via CWZ, maar een ander medicijn met dezelfde werking.

Komt uw middel uit de fabriek in China?

Gebruikt u een medicijn met valsartan? Dan kunt u controleren of uw middel uit de fabriek in China komt. De Inspectie heeft een lijst gepubliceerd met RVG-nummers. Het RVG nummer staat op de medicijnverpakking en onderaan de bijsluiter. Staat het nummer van uw medicijn in de lijst, dan komt het uit de fabriek in China. 

Wat is het risico?

Volgens de Inspectie is de kans klein dat mensen kanker krijgen bij gebruik van het medicijn op de lijst. De kans is volgens het RIVM vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Wat moet u doen als uw middel op de lijst staat?

Als u een middel gebruikt dat op de lijst staat en u hebt een vraag, dan kunt u contact opnemen met uw apotheek of uw behandelend arts of huisarts. U kunt bij uw apotheek een ander medicijn meekrijgen. Mogelijk moet u hiervoor eerst een afspraak maken bij de huisarts. Het is zeker niet de bedoeling dat u zonder overleg met uw arts stopt met het gebruik van het geneesmiddel.

Meer informatie

Meer is te vinden op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.