Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Een paar extra oren en ogen dankzij vrijwilligers van de TIA Service

07 december 2021

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Doreen (58) is één van onze vrijwilligers bij de TIA Service van CWZ.

vrijwilliger Doreen in CWZ Nijmegen

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Doreen (58) is één van onze vrijwilligers bij de TIA Service van CWZ. Hier komen mensen met verdenking op en TIA die daarom met spoed een aantal onderzoeken moeten ondergaan. Doreen begeleidt deze patiënten en vandaag delen we haar verhaal. Ze vertelt over dit werk en waarom ze jaren geleden de keuze maakte dit te gaan doen. 

Service op de TIA poli

Patiënten die op de TIA poli komen zijn door de huisarts doorverwezen om te laten onderzoeken of zij een TIA hebben gehad.In CWZ krijgen zij met spoed een hele reeks aan onderzoeken tests, zoals bloedprikken, CT-scan van het hoofd en een hartfilmpje. Deze onderzoeken worden allemaal achter elkaar op één ochtend gepland. Dit is intensief en belastend. Zeker voor patiënten die door de TIA minder zien of plotseling problemen hebben met hun spraak of motoriek. Daarom hebben we in CWZ de TIA service. Dit zijn vrijwilligers die gedurende de hele ochtend met patiënten meelopen.

Een paar extra oren en ogen

Doreen (58) is één van de vrijwilligers van de TIA service. Ze doet dit werk al ruim zeven jaar. ‘De meeste mensen die op de TIA poli komen zijn gespannen en angstig voor wat er komen gaat. Ik vertel ze over de onderzoeken, wijs de weg door het ziekenhuis en doe het woord voor hen als dat nodig is. Ze hoeven zelf niet op te letten of te zoeken, dat doe ik voor ze. De meeste mensen zijn daar heel blij mee. Sommige mensen zeggen niks, sommigen luchten hun hart. Alles is goed. Als ze zich maar gezien en gehoord voelen en het gevoel hebben dat er iemand naast ze staat die ochtend. Daar ben ik voor.

Iets terug doen

Doreen is zelf opgeleid als logopedist. Ze werkte 18 jaar in de revalidatiezorg. Na een burn-out werd ze arbeidsongeschikt. Lange tijd voelde ze zich bezwaard en schuldig dat ze op de bank zat met al haar kwaliteiten. ‘Ik heb lang geworsteld met de behoefte iets te willen betekenen, maar het niet meer kunnen opbrengen om een betaalde baan te hebben. Dit werk is mijn manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik werk twee ochtenden in de week en hoewel ik het soms lastig vind om niet nóg meer te doen past dit wel goed bij hoe ik me voel. Gewoon Doreen zijn Ik ben geen voltallige collega, maar ik stel mij daardoor niet bescheiden op. Ik weet wat ik kan en bijdraag en dat geeft voldoende voldoening voor mij. Het geeft rust dat ik niet dezelfde verantwoordelijkheden heb als mijn collega’s in loondienst. Ik heb zo mijn eigen beperkingen waardoor ik heel impulsief en aanwezig ben, maar dat geeft hier niet. Hier kan ik gewoon Doreen zijn en daar maak ik anderen blij mee. Zo lang ik mag blijven, blijf ik hier.

Dit interview vond plaats in het kader van Nationale Vrijwilligersdag. Op deze manier willen wij de vrijwilligers van CWZ bedanken en onze waardering tonen voor hun belangrijke bijdrage aan onze zorg.