Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Een jaar borstamputatie & borstbesparende operatie in dagbehandeling

01 juli 2021

Jaarlijks komen er ongeveer 300 patiënten naar CWZ voor een borstkankeroperatie. Steeds meer borstamputaties (80%) en/of borstsparende behandelingen (90%) worden uitgevoerd in dagopname.

Dagopname borstkanker | CWZ Nijmegen

Jaarlijks komen er ongeveer 300 patiënten naar CWZ voor een borstkankeroperatie. Steeds meer borstamputaties (80%) en/of borstsparende behandelingen (90%) worden uitgevoerd in dagopname. Door het afschaffen van de drain is er minder kans op complicaties, waardoor patiënten snel en verantwoord weer naar huis kunnen om daar rustig te herstellen. Luc Strobbe,  chirurg-oncoloog, vertelt over de werkwijze en de voordelen ervan.

Zonder drain

Bijna een eeuw lang was een drain noodzakelijk na om vocht en bloed af te voeren na een borstoperatie. Aan een drain zitten echter ook nadelen. Door de open verbinding met de buitenlucht is de kans op een ontsteking groot. Ook herstellen patiënten, met name de wat oudere, minder goed in het ziekenhuis. Luc Strobbe, chirurg-oncoloog, legt uit wat er daarom is veranderd: ‘Sinds een jaar opereren we op een manier die ervoor zorgt dat er minder vocht ophoopt onder het litteken. Een drain is niet meer nodig, zelfs gevaarlijk en er hoeven in de dagen na de operatie ook geen draincontroles plaats te vinden in het ziekenhuis’.

Sneller geholpen en weer mobiel

Dit is vooral voor oudere patiënten vaak een opluchting. Luc: ‘In het ziekenhuis werden zij de eerste nacht na de operatie wel eens totaal verward wakker uit de algehele narcose. Dit is erg vervelend voor iemand om mee te maken. Als er sprake is van een delier ben je nog veel verder van huis. Thuis, in de eigen omgeving, is de kans op een delier vele malen kleiner. Het afgelopen jaar bleek de dagopname ook op een ander punt effectief, omdat deze zorg ondanks de pandemie gewoon door kon blijven gaan. In alle ziekenhuizen in de regio liep het aantal behandelingen voor kanker fors terug, behalve in CWZ’.  

Aandacht thuis

Vanzelfsprekend is ook nazorg door deze ontwikkeling geoptimaliseerd. Patiënten gaan naar huis met pijnmedicatie en ook de wond heeft aandacht nodig. ‘We houden de eerste paar dagen nauwlettend vinger aan de pols. Patiënten die chirurgie bij borstkanker ondergaan, kunnen namelijk sinds een half jaar gebruik maken van de app CWZ Thuis – pijn na operatie. Hiermee wordt gemonitord hoe het herstel thuis verloopt.’

Vaste gezichten

Ook onze mammacare verpleegkundigen spelen een belangrijke rol voor tijdens en na een dagopname. Zij zijn het vaste aanspreekpunt voor patiënten. ‘Sommige patiënten durven iets wel met een mammacare verpleegkundige te delen, wat ze met een behandelend arts niet over durven praten. Onze mammacare verpleegkundigen zijn continu bereikbaar voor praktische vragen, bespreken alle ins en outs van het zorgtraject en staan letterlijk naast onze patiënten gedurende het zorgtraject.