Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Digitale bijsluiter van uw medicijn in MijnCWZ

07 november 2019

Voortaan kunnen patiënten de bijsluiter van hun medicijn bekijken in patiëntportaal MijnCWZ.

Illustratie Kijksluiter | CWZ Nijmegen

Voortaan kunnen patiënten de bijsluiter van hun medicijn bekijken in patiëntportaal MijnCWZ. De informatie uit de bijsluiter is in begrijpelijke taal uitgelegd. In de meeste gevallen is ook een animatievideo van de Kijksluiter beschikbaar. Hiermee is CWZ het tweede ziekenhuis in Nederland dat de Kijksluiter integreert in het patiëntportaal.

Begrijpelijke taal

Veel mensen hebben moeite om informatie over medicijnen te begrijpen. Een geïnformeerde patiënt is belangrijk voor goed en veilig geneesmiddelgebruik. De geneesmiddelinformatie voor de patiënt (GIP) van stichting Health Base in MijnCWZ is geschreven in begrijpelijke taal en geeft op een toegankelijke manier uitleg over het medicijn.

Tekst én beeld

Informatie met eenvoudige teksten, afbeeldingen én animaties brengt de boodschap het beste over. In de meeste gevallen ook een animatievideo beschikbaar waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn wordt uitgelegd. Hiervoor is een koppeling gemaakt met de Kijksluiter, een bibliotheek met ongeveer 7.000 animatievideo’s. Patiënten van CWZ konden al gebruik maken van de Kijksluiter, maar vanaf nu is deze ook gekoppeld in patiëntportaal MijnCWZ. 

Informatie op maat

De informatie wordt op maat aangeboden en is afgestemd op medicijn, leeftijd en geslacht. Zo beschikt de patiënt altijd over de juiste informatie. De nieuwe update is ook handig voor patiënten die in CWZ zijn opgenomen. ‘Via bijvoorbeeld een IPad kunnen opgenomen patiënten in MijnCWZ een actueel medicijnoverzicht raadplegen en de bijsluiter van hun medicijnen lezen. Op die manier betrekken we patiënten meer bij hun behandeling en kunnen ze direct gerichte vragen stellen aan hun arts of verpleegkundige,’ aldus Marien Pluim, ziekenhuisapotheker.

Voordelen patiënt

  • Goed gebruik van medicijnen zorgt voor een optimale werking.
  • Altijd en overal online toegang tot de actuele informatie.
  • Steeds meer patiënten hebben een voorkeur voor digitale informatie.
  • De bijsluiter raakt niet zoek, u kunt het altijd terugvinden in MijnCWZ.
  • Thuis alles nog eens rustig nalezen en bekijken, eventueel met een familielid of mantelzorger.

CWZ-ambitie betrokken patiënt

De digitale bijsluiter in MijnCWZ is een voorbeeld van onze ambitie om patiënten te betrekken bij hun zorg. Een betrokken patiënt betekent: mensen helpen om de regie te nemen, begrijpelijke informatie geven en samen beslissen over de zorg die het beste bij hen past.