Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ-urologen en trainers van Speijers Sports laten hun snorren staan voor Movember

01 november 2019

Team urologie van CWZ laat in november een snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen. De urologen van CWZ hebben dit jaar voor het eerst de handen ineen geslagen met de trainers van Speijers Sports

Movember | CWZ Nijmegen

Team urologie van CWZ laat in november een snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen. De urologen van CWZ hebben dit jaar voor het eerst de handen ineen geslagen met de trainers van Speijers Sports om samen een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de mannen uit de regio, waarbij sporten en bewegen een belangrijke rol spelen. 

Aandacht voor prostaat- en zaadbalkanker

Met deelname aan Movember wil de vakgroep urologie prostaatkanker en zaadbalkanker uit de taboesfeer halen. Het team maakt zich sterk voor beter en patiëntvriendelijker onderzoek en een betere kwaliteit van leven met prostaat- en zaadbalkanker. Dit doen de teamleden door hun snor te laten staan, hier aandacht voor te vragen en geld in te zamelen voor onderzoek. Aansluiten bij het Movember team van CWZ kan via CWZ & Vrienden. Laat je liever geen snor staan, maar wil je wel een bijdrage leveren? Geen probleem, steun ons dan door te doneren aan ons team.

Samenwerking met Speijers Sports

Speijers Sports en CWZ hebben dit jaar voor het eerst de handen ineen geslagen. Uit een recent Deens wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten en bewegen belangrijk is voor zowel het fysieke herstel als het geestelijk welzijn van (ex)patiënten, bijvoorbeeld mannen met prostaatkanker die hormonaal behandeld worden. Met name sporten in teamverband met gelijk gestemde levert een positieve bijdrage aan het herstel en is ook belangrijk bij het tegengaan van eenzaamheid. Behalve een geldinzamelactie, mogen mannen vanaf 55 jaar de hele maand november dagelijks tussen 12.00 uur en 16.00 uur gratis sporten bij Speijers Sports onder leiding van haar trainers. Ook starten er extra groepstrainingen voor senioren op dinsdag en donderdag om 10:00 uur, waar senioren boven de 55 jaar ook gratis aan kunnen deelnemen. Meer weten? Bekijk de actievoorwaarden.

Prostaatkanker in Nederland

Jaarlijks krijgen méér dan 11.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. Prostaatkanker is daarmee ook de meest voorkomende kankersoort onder mannen in Nederland. Hoewel de ziekte steeds vaker wordt vastgesteld bij mannen tussen de 40 en 45 jaar, is 70% van de mannen met prostaatkanker 65 jaar en ouder. Vaak wordt de diagnose in een vroeg stadium gesteld. Behandeling is dan goed mogelijk of in eerste instantie zelfs niet nodig. Soms zijn er uitzaaiingen en is de kans op genezing klein of zelfs afwezig. Van de mannen in deze situatie overlijden er jaarlijks ruim 2.500. De verwachting is dat het aantal mannen met prostaatkanker de komende jaren blijft toenemen. Mensen worden ouder en de PSA bloedtest wordt steeds vaker gebruikt om prostaatkanker op te sporen. In CWZ komen jaarlijks ruim 400 nieuwe prostaatkankerpatiënten.