Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ opent de hybride operatiekamer!

28 september 2021

De deuren van de gloednieuwe hypermoderne hybride OK zijn maandag officieel geopend! Het mooie resultaat van de samenwerking tussen CWZ en Canon Medical Systems.

Hybride OK | CWZ Nijmegen

De deuren van de gloednieuwe hypermoderne hybride OK zijn maandag officieel geopend! Het mooie resultaat van de samenwerking tussen CWZ en Canon Medical Systems. In deze hybride OK komen een conventionele operatiekamer en een geavanceerde röntgenkamer samen in één ruimte. Deze combinatie heeft veel voordelen voor patiënten en de chirurgen.

Hypermodern

In de hybride operatiekamer maken chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams gebruik van hoogwaardige beeldvormende technieken bij ingrepen op het gebied van vaatchirurgie, urologie en traumatologie. Procedures worden hierdoor nauwkeuriger in beeld gebracht en kunnen daardoor efficiënter verlopen.

De spil van de hybride OK is een geavanceerd röntgenapparaat, dat de mogelijkheid biedt om tijdens de operatie precieze beeldvorming te gebruiken. Dit röntgenapparaat kan zowel doorlichten (bewegend beeld tonen) als ook een 3D-reconstructie maken. Dankzij deze beeldvorming kan een procedure minimaal invasief worden uitgevoerd, doordat er geopereerd wordt onder direct zicht.

Voordelen voor patiënten

Deze hybride wijze van opereren (minimaal invasief) verkleint de kans op complicaties en her-operaties. Patiënten kunnen eerder naar huis en er zijn minder vaak her-operaties nodig. Groot voordeel is ook dat de nieuwe apparatuur patiënten aan minder straling bloot stelt. Daarnaast kunnen patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor behandeling omdat ze niet fit genoeg waren voor een ‘open’ operatie, nu wel geopereerd worden.

De gedetailleerde beeldvorming zorgt ervoor dat de operatie in één sessie kan gebeuren. Patiënten hoeven niet eerst een behandeling bij radiologie en daarna een behandeling op de operatiekamer te ondergaan.

Topklinisch

Van de hybride operatiekamer maken chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams gebruik bij ingrepen op het gebied van vaatchirurgie, urologie en traumatologie. De nieuwe operatiekamer past bij de topklinische zorg die CWZ biedt. In een topklinisch ziekenhuis is de focus gericht op voortdurend innoveren, opleiden en wetenschappelijk onderzoek. Dat komt allemaal samen bij de ingrepen die op de hybride OK gebeuren en maakt het tot een uitdagende werkplek voor artsen (in opleiding).

Ziekenhuis van de toekomst

Na de komst van de robot-operatiekamer heeft CWZ met de hybride OK weer een belangrijke stap gezet naar het ziekenhuis van de toekomst. Dit past in de ambitie van ons ziekenhuis om te bouwen aan hoogwaardige tweedelijns medisch-specialistische zorg in de regio Nijmegen samen met externe zorgpartners. Zodat de patiënt waardevolle en zinnige zorg krijgt op de juiste plek. De nieuwe OK draagt hier sterk aan bij.

Door de samenwerking met Canon Medical Systems is CWZ  benoemd tot Europees referentieziekenhuis van Canon. Deze status betekent voor ons dat we de nieuwste apparatuur in huis hebben en altijd toegang heeft tot de meest actuele software en nieuwste applicaties.

Voor meer interessant nieuws: