Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ maakt resultaten en verbeteringen in zorg voor borstkanker zichtbaar

12 maart 2018

Met een minder ingrijpende operatie in dag-behandeling bereiken artsen betere resultaten.

Met een minder ingrijpende operatie in dagbehandeling bereiken artsen betere resultaten bij borstkanker. En is de kans op complicaties aanzienlijk kleiner omdat vrouwen weer sneller deelnemen aan het dagelijks leven.

Borstsparend opereren in dagbehandeling is een aansprekend resultaat van Value Based Health Care (VBHC) binnen Santeon. De zeven ziekenhuizen vergelijken processen en resultaten van de behandeling onderling en verbeteren zo de zorg. Daarmee krijgt de zorg voor de individuele patiënt en het ziekenhuis meerwaarde.

Patiënt krijgt inzicht in wat we hebben verbeterd en waarom
De borstkankerprofessionals van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn in 2016 samen gestart met het actief verbeteren van hun borstkankerzorg. Dat doen we aan de hand van verbetercycli. Iedere cyclus duurt een halfjaar. In dat halfjaar vergelijken we de resultaten van behandelingen en de werkwijze van de artsen daarbij. “Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken. Samen verbeteren de teams zo de zorg voor al onze borstkanker patiënten”, aldus Luc Strobbe, chirurg-oncoloog in CWZ.

Nu, anderhalf jaar na de start, worden de resultaten van deze werkwijze zichtbaar. Elk Santeon ziekenhuis en dus ook CWZ heeft de aanpak en resultaten van de verbetercyclus gepubliceerd op zijn website. De patiënt krijgt op deze manier inzicht in wat we hebben verbeterd en waarom.

Sneller naar huis
Strobbe: “Zo kunnen dankzij deze samenwerking in CWZ nu meer patiënten die een borstsparende operatie hebben gehad dezelfde dag nog naar huis. We weten dat patiënten het meestal fijn vinden om snel weer naar huis te kunnen. Dat meer mensen dezelfde dag nog naar huis kunnen, komt omdat we operaties anders plannen of sommige patiënten alternatieve (maar net zo effectieve) pijnstilling geven. Dit hebben we met een toegewijde groep in het CWZ voor elkaar gekregen in 2017.”

Beter meebeslissen over de behandeling
Door samen te werken, beschikt CWZ over de behandelresultaten van veel meer dan alleen de eigen patiënten. Strobbe: “Daardoor hebben we meer informatie over keuzes die patiënten met een vergelijkbare borstkanker aandoening hebben gemaakt en wat de resultaten daarvan waren. We kunnen een patiënt hierdoor beter adviseren over de effecten van een behandeling in de persoonlijke situatie en de patiënt betrekken bij beslissingen in het eigen behandeltraject. Het gaat dan om vragen, zoals: Welke behandeling sluit het beste aan bij mijn persoonlijke situatie? Welke ingreep heeft mijn voorkeur? Wil ik wel of geen medicijnen gebruiken?”

Verbeteringen voor andere aandoeningen
De Santeon ziekenhuizen werken voor steeds meer aandoeningen op deze manier samen. De resultaten daarvan zullen we ook delen. Zo zijn bijvoorbeeld voor heupaandoeningen, prostaatkanker, longkanker en CVA - naar het voorbeeld van borstkanker - verbetertrajecten opgezet.

Santeon
CWZ is onderdeel van Santeon. Santeon is de Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. Om tot deze vernieuwing te komen, vergelijken de professionals van de Santeon ziekenhuizen systematisch behandelingen en resultaten. Hiermee brengen ze de onderlinge variatie terug en verbeteren ze de resultaten van behandelingen waardoor de kwaliteit van zorg in alle Santeon ziekenhuizen aantoonbaar beter wordt. De waarde voor de patiënt staat hierbij centraal.

Bij de Santeon ziekenhuizen werken ruim 28.400 medewerkers, waarvan 1.798 specialisten. Een op de acht patiënten in Nederland bezoekt een Santeon ziekenhuis. De zeven Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

Santeon roept meer ziekenhuizen en artsen op om ons voorbeeld te volgen en transparant te zijn op uitkomsten van zorg. Santeon sprak hierover onlangs ook met Trouw.