Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ krijgt bijzonder kunstwerk ‘Op zoek naar Lisa’

25 januari 2024

CWZ kreeg 110 werken van de Nijmeegse kunstenares Marlieke Overmeer als schenking. Samen vormen ze één groot kunstwerk met de naam ‘Op zoek naar Lisa’.

Mensen bekijken het kunstwerk 'Op zoek naar Lisa' van kunstenaar Marlieke Overmeer in CWZ

Vandaag, 25 januari, kreeg CWZ 110 werken van de recent overleden Nijmeegse kunstenares Marlieke Overmeer als schenking. Samen vormen ze één groot kunstwerk met de naam ‘Op zoek naar Lisa’. De wens van de kunstenares om alle werken samen te tonen, gaat hiermee in vervulling. De werken hangen bij elkaar over drie verdiepingen in het trappenhuis en de gang bij de afdeling dagbehandeling B09. Het kunstwerk is onthuld door de familie en raad van bestuur.

Mysterieus en tijdloos: wie is Lisa?

Het idee voor het kunstwerk stamt uit 2019 toen een meisje de aandacht van Marlieke Overmeer trok op de veerboot naar Engeland. ‘De hele reis trekt zij mijn ogen in haar richting. De vorm van haar hoofd, haar blik mysterieus en tijdloos.’ Ze maakt foto’s van dat moment. Thuis in Nederland laat het meisje haar niet los. ‘Wat zegt ze me? Haar blik, haar ogen, raadselachtig als Mona Lisa. Onpeilbaar. Wie is zij? Waar komt zij vandaan? Om haar te vinden heb ik haar verknipt, opnieuw gekleed, verscheurd en geplakt. Het mysterie krijgt nieuwe gezichten. 110 keer ben ik met haar verbonden. Heb ik haar wezen gevonden? Zij is en toch is zij niet te kennen. Zo is zij. Ik noem haar Lisa.’

Marlieke Overmeer is het meisje blijven zoeken. In 2020 schreef ze: ‘Ik fotografeerde haar, niet wetende dat ze mijn muze voor 110 portretten zou gaan worden. Graag zou ik haar ontmoeten.’ Ze heeft haar muze nooit gevonden.

CWZ vereerd

De kunstenares heeft op verschillende manieren een verbintenis met het Nijmeegse ziekenhuis. Ze exposeerde en doneerde in 2022 in CWZ werken die de koe als thema hadden. Die schilderijen waren daarvoor ter plekke in het voormalige slachthuis van Hilckmann en in een koeienstal in Persingen te zien. Helaas heeft Marlieke Overmeer ook als patiënt van de zorg gebruik moeten maken. De kunstcommissie en CWZ zijn vereerd dat ze de wens van Marlieke kunnen waarmaken. De Lisa’s blijven bij elkaar. Het is een bijzondere schenking en ze vormen samen het grootste kunstwerk dat in het ziekenhuis te zien is.

Meer informatie