Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ diëtist Sophie Luderer wint Maria ter Welle prijs

21 maart 2017

Vanochtend maakte de Nierstichting bekend dat Sophie Luderer, diëtist bij CWZ, deze belangrijke, innovatieve prijs op het gebied van nierziekten heeft gewonnen.

Vanochtend maakte de Nierstichting bekend dat Sophie Luderer, diëtist bij CWZ, deze belangrijke, innovatieve prijs op het gebied van nierziekten heeft gewonnen.

Sophie heeft samen met Louise Witteman (Robin Health Games) op persoonlijke titel een digitaal spel ontwikkeld voor nierpatiënten. Het spel heet Beter weten, beter eten.

Moeilijke, specifieke informatie leuk maken

Het dieet bij een nierziekte is complex. De tijd voor een dieetconsult is beperkt, terwijl er specifieke kennis over voedingsstoffen overgebracht moet worden Van deze stoffen hebben nierpatiënten soms nog nooit gehoord, en ze zijn vaak niet te herleiden in het product of op het etiket. Daarnaast is bekend dat mensen maar 10% onthouden van wat ze in de spreekkamer horen. Het gevolg? Een slechte dieetuitvoering. Uit angst om iets verkeerd te eten, leggen sommige patiënten zichzelf onnodige beperkingen op, maken de verkeerde keuzes of zijn juist helemaal niet meer gemotiveerd om op hun dieet te letten. En dus ontwikkelden Sophie en Louise een zogenaamde ‘serious game’. Deze game kan de patiënt, of elke andere geïnteresseerde, op elk moment spelen op een mobiele telefoon of tablet. Het spel bestaat uit verschillende levels, waarbij de speler aan de hand van foto’s kiest in welk product bijvoorbeeld het minst zout of kalium zit. Tijdens het spelen ontvangt de speler extra dieettips en kunnen scores gedeeld worden met andere spelers.

Game getest in CWZ

Hoewel Sophie en Louise de game op eigen initiatief ontwikkelden, is het al getest door nierpatiënten van CWZ. De reacties zijn ronduit positief. Patiënten vinden het een leuke, begrijpelijke en laagdrempelige manier van leren. De spelers gaven aan naderhand betere dieetkeuzes te maken, wat bij sommigen ook daadwerkelijk terug te zien was in de bloeduitslagen. Bekijk het filmpje over de game, dat gemaakt werd door de organisatie van de Maria ter Welle prijs. 

Maria ter Welle prijs

Deze jaarlijkse prijs is een initiatief van de Nierstichting, samen met de Willem Kolff Stichting. Zij vinden dat innovaties die patiëntenzorg verbeteren, het verdienen om breder ingezet te worden. Het geldbedrag dat Sophie en Louise hiermee hebben gewonnen gaan ze gebruiken om de game verder te ontwikkelen. Ze hopen dat de game binnen nu en enkele maanden live zal gaan. Hij is dan verkrijgbaar in de App store. Daarnaast willen ze het spel ook graag landelijk uitrollen, zodat zoveel mogelijk nierpatiënten van de nieuwe toepassing kunnen gaan profiteren. Want waarom zouden we zoiets moois alleen binnen CWZ houden?

Het CWZ feliciteert Sophie en Louise van harte met deze prachtige prijs!