Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ Darmkankercentrum besteedt aandacht aan darmkankermaand

01 maart 2022

Maart is internationale darmkankermaand. De zorgverleners van CWZ Darmkankercentrum besteden deze maand daarom extra aandacht aan darmkanker.

Groepsfoto GIO team

 

Maart is internationale darmkankermaand. De zorgverleners van CWZ Darmkankercentrum besteden deze maand daarom extra aandacht aan darmkanker. Op welke alarmsignalen kun je bijvoorbeeld letten? Welke onderzoeken komen er zoal bij kijken? Wat voor soort behandelingen zijn er op dit gebied? En hoe gaat het verder, thuis of elders? Plus wat doet het sowieso met je als je darmkanker hebt? Want dat heeft veel lichamelijke én psychische impact op patiënten, maar ook op hun naasten. Elke week in maart staan we hier bij stil via onder meer diverse video’s.

Hoe herken je signalen van darmkanker?

Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten, zowel bij mannen als vrouwen. In Nederland overlijden hieraan maar liefst 13 mensen per dag. Darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Maar bij welke signalen gaan de alarmbellen rinkelen? De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft hiervoor een checklist ontwikkeld.

Wat voor soort onderzoek wordt gedaan?

In Nederland ontvangen alle mensen tussen de 55 en 75 jaar iedere twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Hiervoor moet je ontlasting oftewel poep inleveren. Dit wordt onderzocht op bloedsporen. Worden die gevonden? Dan word je doorverwezen naar de maag-darm-lever (MDL) arts in het ziekenhuis voor een kijkonderzoek van de dikke darm (colonscopie). Dit is nodig om vast te stellen of het daadwerkelijk om darmkanker gaat.

Welke behandelingen zijn er?

Blijkt het om darmkanker te gaan? Dan wordt er een afspraak gemaakt bij de internist-oncoloog, die  de verschillende behandelmogelijkheden met je zal bespreken. Samen beslissen jullie welke behan-deling het beste past bij jouw persoonlijke situatie, wensen en behoeften. Een operatie komt het meest voor. De chirurg haalt dan de tumor en omliggend weefsel zoveel mogelijk weg. Ook wordt chemotherapie vaak aangeraden. Je krijgt dan via een infuus medicijnen toegediend die de kanker-celdeling remmen. Soms krijg je ook radiotherapie (bestraling) om kankercellen kapot te maken.

Hoe gaat het verder?

Als je darmkanker hebt, brengt dat veel onzekerheden met zich mee. Naast lichamelijke gevolgen doet het ook mentaal nogal wat, ook bij je naasten. De verpleegkundig specialist op de GIO-poli is er om je tijdens jouw zorgtraject persoonlijk te begeleiden. Zij biedt een luisterend oor, kan je vragen beantwoorden, geeft tips en adviezen en verwijst je naar meer informatie in folders of op websites. Ook schakelt zij waar nodig bijvoorbeeld een psycholoog, diëtist of fysiotherapeut in als je dat wilt.

Meer informatie over darmkanker

In de darmkankermaand maart delen de zorgverleners van CWZ Darmkankercentrum iedere week informatie, ervaringen en tips via intranet, de website en social media kanalen van CWZ. Wil je meer weten over darmkanker in het algemeen? Kijk dan op de website van de Maag Lever Darm Stichting. Daarop staan onder meer folders, video’s en patiëntverhalen.