Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Combinatie hormoontherapie en chemotherapie beste behandeling bij uitgezaaide prostaatkanker

11 december 2016

Een doorbraak in de behandeling van prostaatkanker: eind december 2015 werd officieel bekend dat mannen met uitgezaaide prostaatkanker naast hormoontherapie, ook chemotherapie moeten krijgen om de overleving met ruim een jaar te verbeteren. CWZ past deze therapie al langer toe.

17-12-2015 Een doorbraak in de behandeling van prostaatkanker: eind december 2015 werd officieel bekend dat mannen met uitgezaaide prostaatkanker naast hormoontherapie, ook chemotherapie moeten krijgen om de overleving met ruim een jaar te verbeteren. De gerenommeerde vakbladen The Lancet en The Lancet Oncology publiceerden de resultaten van de studies. Deze resultaten tonen aan dat met het toevoegen van chemotherapie (met het middel Docetaxel) de overlevingswinst gemiddeld vijftien maanden is ten opzichte van alleen hormoontherapie.

Het afgelopen jaar toonden resultaten van verschillende studies al aan dat toevoegen van chemotherapie aan hormoontherapie leidt tot een betere levensverwachting. Uit een analyse van alle studies over deze combinatietherapie blijkt dat de absolute overleving na vier jaar toeneemt met 9 procent in de groep patiënten die hormoontherapie en chemotherapie krijgen. Dat betekent dat op iedere honderd mannen die combinatietherapie krijgen, vier jaar later nog 49 patiënten leven. Van iedere honderd patiënten die alleen hormoontherapie krijgen, leven er na vier jaar nog 40.

Combinatietherapie bij CWZ
In CWZ werd, net als in de meeste Santeon ziekenhuizen, naar aanleiding van de eerste berichten over overlevingswinst bij deze combinatietherapie in de zomer van 2015 al gestart met identieke protocollen. Toch zijn de urologen blij met de officiële publicatie van de resultaten van deze studies, aangezien dit de reeds ingeslagen weg ondersteunt en een belangrijke verbetering van de zorg voor deze patiëntengroep betekent.

Prostaatkanker in Nederland
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 11.000 mannen prostaatkanker. De meeste mannen zijn boven de 50 jaar. Bij ongeveer 2000 mannen is de prostaatkanker al uitgezaaid op het moment van de diagnose. Tot nu toe werden deze mannen vaak alleen behandeld met hormoontherapie, maar nu komen zij dus in aanmerking voor de nieuwe combinatie van hormoontherapie en chemotherapie. In alle Santeon-ziekenhuizen kunnen mannen met uitgezaaide prostaatkanker terecht voor combinatietherapie.