Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Chirurg Luc Strobbe deelt kennis over quilttechniek bij borstamputaties

09 augustus 2019
Chirurgen Santeon ziekenhuizen in CWZ | CWZ Nijmegen

De quilttechniek is een manier om een amputatiewond bij borstkanker nauwgezet te sluiten. Deze biedt grote voordelen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. CWZ-chirurg-oncoloog Luc Strobbe liet collega's uit andere Santeon ziekenhuizen meekijken.  De chirurgen Anneriet Dassen (Medisch Spectrum Twente, links op de foto) en Hille Witjes (Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, midden op de foto) woonden in juli een operatie bij in CWZ.

Grote voordelen

Door de quilttechniek kan de kans op seroom (vochtophoping in een holte) van ongeveer 70% naar 10% afnemen. Als gevolg daarvan neemt het aantal puncties af, waardoor de patiënt veel minder vaak op de poli hoeft terug te komen. Het zorgt er ook voor dat bestraling of chemotherapie sneller starten en het risico op postoperatieve wondinfecties meer dan halveert. 

Kwaliteitsinstrument

Sinds een aantal jaren wordt in CWZ veel aandacht besteed aan incidentie, aard en preventie van complicaties in de borstkankerchirurgie. Elk half jaar komt de borstkankergroep van de Santeon ziekenhuizen bij elkaar om kennis te delen om de zorg te verbeteren. Daarbij gebruiken ze het kwaliteitsinstrument Value Based Health Care. Samen bekijken ze dossiers van hun patiënten. Welke behandeling hebben ze gehad? Waren er complicaties? Als de gegevens van alle ziekenhuizen verzameld zijn, kan elk ziekenhuis daar lessen uit trekken. Een groep, bestaande uit één patiënt en verscheidene specialisten samen, kijkt dan wat er beter kan in het zorgtraject. Vervolgens zetten de ziekenhuizen een verandering in die ze continu monitoren.

Lees meer op de website van Santeon.

CWZ-ambitie doelmatige zorg

De uitwisseling van kennis bij borstkanker met behulp van VBHC is een voorbeeld van onze ambitie om doelmatige zorg te geven. In CWZ is de zorg slim georganiseerd, gericht op een waardevol resultaat dat patiënten echt verder helpt, en gaan we bewust om met middelen om de zorgkosten omlaag te brengen.