Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Check je ballen iedere maand!

22 november 2022

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder jonge mannen (18 tot 50 jaar). Als je er vroeg bij bent, is de kans op genezing groot. Daarom is regelmatige zelfcontrole belangrijk.

November staat ieder jaar in het teken van kanker bij mannen. De meeste aandacht gaat dan uit naar prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen waarvoor we ook dit jaar fondsen werven.  Echter, zaadbalkanker moet niet onderschat worden. Het is de meest voorkomende vorm van kanker onder jonge mannen (18 tot 50 jaar). Zeker als je er vroeg bij bent, is de kans op genezing groot. Daarom is regelmatige zelfcontrole zo belangrijk.

Waar moet je op letten?

Rik Somford, uroloog: ‘Als je regelmatig zelf je zaadballen onderzoekt, merk je snel veranderingen. Denk aan het ontstaan van verhardingen of knobbels die je eerder niet voelde. Zo leer je je eigen zaadballen goed (her)kennen. Doe dit minstens een keer per maand, maar een vast moment iedere week is nog beter om er vroeg bij te zijn. Dan kun je op tijd ingrijpen.’

Tips voor zelfonderzoek

De Stichting Zaadbalkanker heeft de app 'Have the balls to check your Friends' gelanceerd voor zelfonderzoek. Deze app geeft heel toegankelijk een goede instructie voor hoe je dit het beste doet. Check elke testikel afzonderlijk. Het liefst tijdens of na een warme douche. Hou de testikel tussen je duimen en vingers van beide handen. Rol de testikel zacht tussen je vingers. Let op als een testikel:

  • harde bulten heeft
  • afgeronde hobbels heeft
  • hard of zacht aanvoelt
  • groter, kleiner of zwaarder is geworden.

Rik: ‘De app geeft je vervolgens één keer per maand een reminder dat het weer tijd is om voor een check.’ Met de app wil de stichting zelfonderzoek stimuleren en vooral ook het taboe rondom zaadbalkanker aanpakken.

Het Ballenalarm

En wil je het nu echt nooit meer vergeten? Met de ludieke actie 'Het Ballenalarm' (zie foto bovenaan dit bericht) vraagt de Stichting Zaadbalkanker om extra aandacht voor zaadbalkanker. Op initiatief van Berend van Doorn arts-assistent Chirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis, en Urologen voor U is een maandelijkse herinnering ontwikkeld, waardoor het testen van het luchtalarm iedere eerste maandag van de maand nooit meer hetzelfde zal zijn.

Naar de huisarts

‘Als je een afwijking voelt die je niet eerder hebt opgemerkt of als je het niet vertrouwt, is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Als deze het ook niet vertrouwt, zal er een echografisch onderzoek worden verricht. Stel het bezoek aan de huisarts vooral niet te lang uit’, aldus Rik.

Risico op zaadbalkanker

In 2021 werden 825 nieuwe gevallen van zaadbalkanker vastgesteld en 20 patiënten overleden aan de ziekte. De kans op genezing (zelfs bij uitgezaaide zaadbalkanker) is groot. 10 jaar na de diagnose is nog 96% van de mannen in leven (bron: cijfersoverkanker.nl). Uit Brits onderzoek blijkt bovendien het belang van zelfonderzoek bij de ontdekking van zaadbalkanker. Zo wordt zaadbalkanker eerder ontdekt en is deze vorm van kanker meestal goed te behandelen.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.